Srbija i RS će zajedno obeležavati Nevesinjsku pušku i Dan srpskog jedinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 15:35

Srbija i RS će zajedno obeležavati Nevesinjsku pušku i Dan srpskog jedinstva

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije usvojio je predlog da Republika Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju godišnjicu istorijskog događaja "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora Darija Kisić Tepavčević podsetila je da je na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, koja je održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Sarajevu 17. maja 2021. godine, usaglašeno da se zajednički obeležavaju dva istorijska događaja koji su od značaja za istoriju Republike Srpske i Republike Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Godišnjica "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" obeležava se 9. jula, u selu Krekovi, opština Nevesinje, a Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

Nevesinjska puška je srpski ustanak podignut u okolini Nevesinja 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, koji se ubrzo proširio na celu Bosnu i Hercegovinu, posle koga je otpočet Srpsko-turski rat. Posledica ustanka i rata protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se praznuje 15. septembra u Republici Srbiji od 2020. godine, a obeležava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija i Republika Srpska zajednički će slaviti ustanak u Nevesinju i Dan srpskog jedinstva

Izvor: Danas, 23.Jun.2021

Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije usvojio je predlog da Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju praznike "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, saopšteno je danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.