Srbija i Kosovo kažu da su spremni za početak razgovora

Izvor: Southeast European Times, 24.Jan.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kosovo kažu da su spremni za početak razgovora

Zvaničnici i u Srbiji i na Kosovu kažu da su njihove zemlje spremne da počnu razgovore.

24/01/2011

(AFP – 22.1.2011; B92 -- 21.1.2011 – 23.1.2011; Radio Srbija, Novinska agencija Fokus -- 21.1.2011 – 22.1.2011)

Srbija je u potpunosti spremna za razgovore sa Kosovom, izjavio je u nedelju (23. januara) pomoćnik ministra inostranih poslova Zdravko Ponoš, ukazujući da će Beograd ući u proces potpuno otvoreno.

„Svi scenariji su mogući. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Mi smo spremni već mesecima; sada čekamo Prištinu“, izjavio je on, a prenosi beogradski B92. „Ulazimo u razgovore bez preduslova, bez pripremljenih rešenja, jer ako bismo ih imali razgovori bi bili besmisleni.“

Njegova izjava usledila je nakon što je Borko Stefanović, politički direktor srpskog ministarstva inostranih poslova, imenovan u petak za šefa pregovaračkog tima zemlje.

Dan posle svog imenovanja taj 34-godišnji diplomata ukazao je da će razgovori, čiji datum još nije određen, biti fokusirani na „sva otvorena pitanja“ od značaja za život ljudi.

„Istovremeno, razgovori će biti vezani za status Kosova“, preneo je njegovu izjavu beogradski B92, mada Priština insistira da o tome ne može da bude razgovora.

„Pregovori će biti dugi i teški, ali Srbija je optimista, imaće fleksibilan pristup i ponudiće nekoliko alternativnih rešenja za svako pitanje“, ukazao je Stefanović.

Njegov tim dorađuje listu pitanja koja će biti razmotrena u razgovorima. Prema B92, srpski diplomata smatra da pregovori prvo treba da budu usredsređeni na pitanja kao što su telekomunikacije, vazdušni saobraćaj, katastar i nestala lica, dok bi o osetljivijim pitanjima vezanim za status trebalo razgovarati u kasnijoj fazi procesa.

Stefanović je takođe istakao da on ne vidi razgovore kao tehničke, tvrdeći da je svako pitanje, mada ima tehnički aspekt, takođe povezano sa pitanjem statusa.

Zamenica kosovskog ministra inostranih poslova Vlora Čitaku odbacila je mogućnost bilo kakvih razgovora o statusu.

„Ovo vidim kao političku izjavu za upotrebu na unutrašnjem planu“, izjavila je ona za B92 u subotu. „Svi naši partneri i partneri Beograda u svetu rekli su vrlo jasno da su ovo tehnički razgovori od uzajamnog interesa.“

Čitaku je takođe naglasila da je Kosovo spremno za predstojeće pregovore, za koje će Priština odrediti specijalnog koordinatora.

„Otvoreni smo već dugo vremena za mogućnost da sednemo za sto sa Beogradom, ali samo kao nezavisne i ravnopravne države“, podvukla je ona.

U rezoluciji o integraciji Srbije u EU, koju je prošle nedelje usvojio Evropski parlament, pozdravlja se spremnost vlade da uđe u obnovljene razgovore sa Kosovom i navodi da bi proces trebalo da počne „bez odlaganja“. Takođe se poziva Srbija „da uđe u dijalog sa Kosovom bez daljeg pominjanja novih pregovora o njegovom statusu“.

Zamoljen da prokomentariše taj poziv EP, Stefanović je pokušao da umanji njegov značaj, rekavši da je to samo preporuka koja je uvrštena u širi politički, ali neobavezujući dokument.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.