Srbija i Crna Gora potpisale Sporazum o izručenju, počela prva hapšenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2010, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Crna Gora potpisale Sporazum o izručenju, počela prva hapšenja

BEOGRAD -

Ministarka pravde Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovičić potpisali su u Beogradu Sporazum o izručenju kojim se predviđa ekstradicija vlastitih državljana između dve države, saopšteno je danas iz Ministarstva pravde.

Sporazum je potpisan sinoć iako je ranije bilo predviđeno da taj dokument potpišu ministri pravde Srbije i Crne Gore u Podgorici 2. novembra.

Ministarka Malović istakla je da se ugovor primenjuje od momenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisivanja, tačnije od sinoć i da je on pre ugovorenog termina potpisan zbog operativnih istraga koje su u toku na osnovu kojih je već došlo do hapšenja određenih lica.

"Očekujem da ćemo uskoro imati rezultate, tačnije da će ubrzo uslediti prva izručenja po ovom osnovu", rekla je Malović.

Ministarka pravde je nakon potpisanog sporazuma ocenila da su ovim činom Srbija i Crne Gora pokazale odlučnost da organizovanom kriminalu pruže pravi odgovor.

"Potpisivanjem ovog sporazuma otklonjene su prepreke koje su u poslednjih godinu dana na polju pravne saradnje opterećivale odnose dve države i njime je napravljen veliki korak, a ovim je i Crna Gora jasno pokazala da ima političku volju da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom", navela je Malović.

Prema njenim rečima, značaj potpisanog sporazuma je upravo u tome što se njime omogućava da svi oni koji već duže vreme izbegavaju hapšenja i suđenja, skrivajući se iza državljanstva, budu procesuirani.

"Srbija neće biti utočište kriminalcima", poručila je Malović.

U odnosu na slične ugovore koje smo do sada zaključili sa drugim državama sporazumom sa Crnom Gorom, kako je navela, otišli smo korak dalje imajući u vidu da je njime obuhvaćen širi spektar krivičnih dela za koja se može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

Ona je precizirala da se izručenje može dozvoliti za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranja novca i drugih teških krivičnih dela za koja je zaprećena kazna od pet godina zatvor i više.

Vekarić: Petorica uhapšena zbog ratnih zločina

Pet državljana Srbije uhapšeno je zbog ratnih zločina, među kojima su i oni počinjeni na području Dubrovnika, izjavio je danas portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Kako je Vekarić rekao agenciji Beta, svi su uhapšeni na teritoriji Srbije i sprovedeni su kod istražnog sudije Specijalnog suda u Beogradu, a očekuje se i hapšenje šestog osumnjičenog.

Vekarić je rekao da se protiv uhapšenih u Crnoj Gori vodi krivični postupak pa će u skladu sa sinoć potpisanim sporazumom biti izručeni Crnoj Gori.

Sporazumom su predviđena izručenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranja novca i drugih teških krivičnih dela za koja je zaprećena kazna od pet i više godina zatvora, uključujući i ratne zločine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.