Srbija atraktivan i stalni partner Kine

Izvor: RTS, 14.Maj.2017, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija atraktivan i stalni partner Kine"

U vreme dok većina u svetu preispituje globalističke trendove, Amerikanci pojačavaju svoje protekcionističke, zaštitne mehanizme, Kina oživljava staru ideju "Puta Svile" i forsira međunarodnu, pre svega, evroazijsku saradnju. Direktorka Instituta za azijske studije Dragana Mitrović za RTS kaže da je Srbija bila i da će biti atraktivan i stalni partner Kine.
Dragana Mitrović je gostujući u Dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a rekla da Kina inicijativom "Pojas i put" nastoji da da podsticaj globalizaciji da se suprotstavi rastućem protekcionizmu budući da njena ekonomija zavisi od izvoza na tržište EU i SAD.

"Kina nudi ovo kao mogućnost oživljavanja odnosno izbavljanja iz recesije i privrede EU. EU je odustala u međuvremenu od mera strogih štednji, oformila je niz fondova kako bi članicama pomogla da izgrade infrastrukturu, uključujući saobraćajnu gde se Kina pojavila kao veliki ponuđač finansija i izvođač radova", objašnjava Mitrovićeva.
Ističe da je Srbija dosad zbog geografskog položaja bila atraktivan i stalni partner.
"Primalac smo znatnih sredstava u iznosu od 2,8 milijardi dolara koji su otišli na izgradnju saobraćajne infrastrukture i energetske, postoji ogroman interes naše privrede za direktnim kineskim investicijama. Mislim na preduzeća koje je Vlada listirala, na sektor privrede i na mnoge grinfild investicije. Kina je drugi najveći svetski investitor. Na teritorijuEvrope , ali nažalost na stare članice EU, investirala je 34 milijarde dolara, a u zemlje centralne i jugoistoče Evrope samo 1,8 milardi", objasnila je Mitrovićeva.
Ističe da njena očekivanja od Foruma u Pekingu nisu visoka jer je ovo skup promotivnog karaktera na kome, kako ističe, treba zemlje da odaju priznanje Kini za veliku inicijativu da ona pokaže optimizam u svetu i održi položaj lokomotive rasta svetske ekonomije.
"Briselu i Evropskoj komisiji se ne dopada kineski model obavljanja velikih poslova, očekuju da se Kina podredi postojećim pravilima. Dosada Peking nije, osim verbalno, izlazio u susret, a videćemo kako ćemo mi, kao zemlja koja treba da sledi nacionalne ekonomske interese, budući da nismo članica EU, iskoristiti sav prostor da se realizuju projekti od nacionalnog značaja a ne od kineskog nacionalnog značaja", zaključila je Mitrovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šta su kineske investicije, a šta zajmovi

Izvor: N1 televizija, 14.Maj.2017

Ukoliko bi neka kineska kompanija zaista preuzela RTB Bor mogli bi da govorimo o slučaju sličnom Železari Smederevo, izjavila je u Dnevniku N1 profesorka Fakulteta političkih nauka i direktorka Instituta za azijske studije u Beogradu Dragana Mitrović..."To je ono što Kinezi nazivaju saradnjom u...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.