Srbija: Jutros je bilo 16, pa 17, a sad smo već stigli i na 18

Izvor: B92, 07.Jul.2020, 08:00

Srbija: Jutros je bilo 16, pa 17, a sad smo već stigli i na 18

Bogatić -- I u opštinama Brus i Bogatić zbog koronavirusa proglašena vanredna situacija. Takođe, vanredno je i u Čajetini.

To znači da je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji, do sada 18 opština i gradova uvelo vanrednu situaciju, koja podrazumeva preduzimanje posebnih mere za sprečavanje širenja virusa korona.

Danas su još dve opštine proglasile vanrednu situaciju - Brus i Čajetina, što su prethodno već učinili Bogatić, Vladiničin Han, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lučani, Priboj, Užice, a ranije i Beograd, Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Vranje, Ivanjica, Šabac, Čačak, Kraljevo, Arilje, Požega.

Od početka epidemije, u Brusu je potvrđeno 60 pozitivnih slučajeva COVID-19, a zvanično se tri smrtna slučaja dovode u vezu sa infekcfijom korona virusa, prenele su "Novosti".

Juče je vanredna situacija proglašena u Bogatiću, Vladičinom Hanu, Lučanima, Priboju i Užicu.

Tako je u opštini Bogatić doneta naredba koja podrazumeva više mera, poput upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara, a zabranjeno je okupljanje u zatvorenom prostoru više od 100 osoba, a na otvorenom više od 500, dok je rad ugostiteljskih objekata ograničen na vremenski period od 6 časova do 23 časa.

U Vladičinom Hanu od danas je zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, dok je u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite, a u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno na period od sedam do 20 sati.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, a zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Između ostalog, u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda treba sprovesti mere zaštite, kao i u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

Za one koji krše meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara.

Vanredno je i u Lučanima gde je juče potvrđeno prisustvo virusa Kovid-19 kod šest pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati testa. Zato je Opštinski štab za vanredne situacije izdao naredbu koja podrazumeva obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i kojom se zabranjuje organizovanje svečanosti i sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih radnji i maloprodajnih objekata, tako da radno vreme počinje najranije u 7 časova, a završava se najskasnije do 22 časa.

U Priboju je juče posle podne takođe proglašena vanredna situacija, nakon što je od petka do juče za 50 odsto porastao broj obolelih sa respiratornim smetanjama i temperaturom, a registrovano 29 obolelih, dok su dve osobe preminule, preneo je Priboj. rs.

Sa vanrednom situacijom su se suočili i Užičani, a prema jučerašnjim podacima, broj novoobolelih u Zlatiborskom okrugu bio je 110, od čega je 31 u Užicu, dok je u bolnici hospitalizovano je 214 pacijenata od kojih je deset na respiratoru, a dva na mehaničkoj ventilaciji.

Pirot nije proglasio vanrednu situaciju, ali je juče Gradski štab doneo odluku o uvođenju niza preventivnih mera protiv epidemije Kovid-19, koje podrazumevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, ograničavanje okupljanja i definišu rad ugostiteljskih objekata, taksi službe i pijaca.

Sprovođenje tih mera počelo je danas i trajaće do 22. jula. Južne vesti prenele su da je odluka doneta posle pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu, u kojem je od 10. juna zabeleženo 40 slučajeva zaraze korona virusom.

Prvi grad koji je uveo vanrednu situaciju bio je Novi Pazar, 25. jula, kada je u tom gradu uvedena zabrana okupljanja u javnom prostoru, otvorenom i zatvorenom više od pet osoba. Prema podacima koje je juče izneo koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Ðerlek, u o toj ustanovi je 330 kovid pacijenata.

Vanrednu situaciju posle Novog Pazara, redom su uvodli Tutin, Kragujevac, Vranje, zatim Ivanjica, a potom i Beograd.

U Beogradu je doneta odluka da se na dve nedelje zatvore noćni klubovi i splavovi od 23 sata do šest ujutru, kao i kafići, osim onih koji imaju baštu.

Broj ljudi okupljenih u zatvorenom biće ograničen na 100, uz distancu i sa maskama, a na otvorenom do 500 ljudi, a od danas su počele da se primenjuju i kazne za nenošenje maski u tržnim centrima i javnom gradskom i međugradskom prevozu, od 5.000 dinara.

To je urađeno jer je 82,5 odsto svih zaraženih upravo u prestonici.

Posle Beograda, u petak su vanrednu situaciju proglasili i Šabac, Čačak i Arilje.

Zatim je u subotu i Kraljevo proglasilo vanrednu situaciju zbog pogoršane epidemiološke situacije u tom gradu.

U tom gradu su zabranjena okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite jedna je od tih mera.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite, a u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Na snazi je zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Predsednik opštine Požega Ðorđe Nikitović proglasio je u nedelju uveče vanrednu situaciju, koja je juče na snazi u toj opštini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Okružni štab za vanredne situacije: Apelujemo na građane da se pridržavaju mera

Izvor: Radio 021, 07.Jul.2020

S obzirom na to da je zdravstveni sistem prenapregnut, Štab za vanredne situacije Južnobačkog okruga moli građane da se pridržavaju svih mera, a najviše držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i održavanja higijene ruku...U dopisu načelnika štaba Milana Novakovića, navodi se i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.