Srbija 54. zemlja u kojoj je najbolje roditi se u 2013.

Izvor: Press, 03.Jan.2013, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 54. zemlja u kojoj je najbolje roditi se u 2013.

Tim "Ekonomista" je pri izradi ove studije povezao subjektivne faktore odnosno osećanje zadovoljstva sopstvenim životom sa objektivnim faktorima kvaliteta života u koji spadaju ne samo stepen bogatstva već i stepen kriminala, poverenje u javne institucije i mogućnost vođenja zdravog porodičnog života. Geografija, klima, demografija, politika i stanje svetske privrede su takođe važni faktori.

Uzeta je u obzir i perspektiva, odnosno projekcije za budućnost pri čemu su korišćena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ekonomska predviđanja do 2030.godine, kada će deca koja su rođena 2013. godine dostići punoletstvo. Prema "Ekonomistu", posle Švajcarske, najbolje je roditi se u Australiji, zatim u skandinavskim zemljama poput Norveške, Švedske i Danske, a slede Singapur, Novi Zeland, Holandija i Kanada. Na 10. mestu je Hong Kong.

Najrazvijenije zapadne zemlje - Sjedinjene Američke Države i Nemačka su na 16-om mestu, Italija, Francuska i Velika Britanija zauzimaju između 21.og i 27. mesta, a Španija i Grčka su na tek na 28. i 34. mestu, uprkos lepoj klimi. Na samoj sredini liste su Kuba i Argentina koje zauzimaju 40. mesto. Od bivših jugoslovenskih republika najbolje je roditi se u Sloveniji (32. mesto), a zatim u Hrvatskoj koja je na 46. mestu.

Sledi Srbija na 54. mestu dok BiH, Makedonija i Crna Gora nisu na spisku. Od članica EU najgore je roditi se u Bugarskoj (61. mesto), Rumuniji (56. mesto) i Litvaniji (57. mesto), ocenjuje tim "Ekonomista".

Interesantno je da se, bez obzira na ekonomski rast, ni jedna od zemalja BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina) ne kotira visoko. Kina je 49. a Rusija tek 72. na listi, samo jedno mesto ispred Sirije. Najgore mesto na kome bebe u 2013. godini mogu da se rode je Nigerija, kojoj prethode Kenija, Ukrajina i Bangladeš.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.