Srbi sami odlučuju da li su manjina u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 06.Jan.2014, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sami odlučuju da li su manjina u Crnoj Gori

Na Srbima je da odluče da li se osećaju kao manjinski narod u Crnoj Gori, kaže crnogorski ministar Suad Numanović. Da li je neko manjinski narod ne određuju propisi, nego sam narod, istakao Numanović, navodeći da se država se neće mešati u tu odluku.

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović izjavio je da je na samim Srbima u Crnoj Gori da odluče da li se osećaju kao manjinski narod ili ne, i da se država neće mešati u tu odluku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Da li je neko u Crnoj Gori manjinski narod ili nije, određuje sam taj narod. To važi i za srpski narod. Ukoliko želi da crpi manjinska prava i tako se identifikuje, na meni i državi je da tu činjenicu prihvatimo i ponašamo se u skladu sa propisima iz te oblasti", rekao je Numanović.

Upitan da li smatra da Srbi, kojih je u Crnoj Gori 29 odsto, treba da imaju manjinski savet, Numanović je rekao da nijedan državni organ ili institucija, niti on kao ministar za ljudska i manjinska prava, nema pravo da određuje ko to može ili ne može da se oseća kao manjinski narod.

"Ni Ustav Crne Gore, ni Zakon o manjinskim pravima i slobodama ne definišu ili nabrajaju manjine, tako da i Srbi, kao i drugi, imaju mogućnost obrazovanja manjinskog saveta", rekao je Numanović podgoričkim medijima.

Podsetio je da se, prema zakonu, manjinskim narodom može smatrati svaka grupa državljana Crne Gore brojčano manja od ostalog preovlađujućeg stanovništva, koja ima zajedničke etničke, verske ili jezičke karakteristike, odnosno različite od ostalog stanovništva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.