Srbi ne odustaju od protesta

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ne odustaju od protesta

Meštani srpskog sela Prilužje nastavili protest zbog početka gradnje mosta preko Sitnice, kojim bi se spojila albanska sela sa magistralnim pravcem Priština - Mitrovica. Okupljeni najavili proteste i za naredne dane.

Zbog straha za sopstvenu bezbednost, stanovnici Prilužja i danas održali jednočasovni protest zbog gradnje mosta preko reke Sitinice koji će povezati to selo sa nekoliko albanskih podno planine Čičevice.

Predsednik opštine Vučitrn, Zoran Rakić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je za Tanjug da u Prilužju ne žele da kroz njihovo selo prolaze Albanci iz susednih naselja, jer strahuju od provokacija i mogućih incidenata.

"Nameravamo da sprečimo gradnju mosta i razmatramo nekoliko opcija koje se tiču obezbeđivanja sigurnosti", dodao je Rakić.

Nekoliko stotina Srba najavljuju protestna okupljanja i za naredne dane.

Komandant Kfora Erhard Biler rekao je sinoć okupljenim Srbima da ne može da spreči gradnju mosta, koji će to selo u Opštini Vučitrn povezati sa selima u kojima žive isključivo Albanci, dodavši da, ipak, može da obezbedi stalno prisustvo Kfora.

"Nisam u stanju ni da gradim, niti da sprečim gradnju mosta. Nemam zakonsku osnovu za to. Pravo je opštine da gradi most", rekao je Biler u razgovoru sa žiteljima Prilužja u seoskom Domu kulture.

Biler je meštanima sela rekao da treba da se suoče sa konkretnim brigama, a ako je jedna od njih bezbednost, onda je on tu da pomogne.

"Mogu da uspostavim stalno prisustvo Kfora u vašem selu, a takođe imam i obećanje vaših suseda da neće biti problema", rekao je komandant Kfora.

Predsednik kosovske Opštine Vučitrn Bajram Munjaku kaže da će, bez obzira na proteste Srba, most dugačak 110 metara biti izgrađen.

Žitelji Prilužja kažu da su protiv gradnje mosta, jer strahuju za svoju bezbednost, podsećajući da su pre rata, dok je most bio u funkciji, imali nebrojeno problema sa Albancima iz Glavotine i drugih sela.

U Prilužju živi oko 2.500 Srba, a u selima podno Čičavice nekoliko hiljada Albanaca. Pored Prilužja, na potezu između Prištine i Mitrovice ostalo je još nekoliko srpskih sela.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prilužje: Nastavljeni protesti Srba

Izvor: S media, 16.Avg.2011

Meštani Prilužja održali su danas jednosatni protestni skup povodom početka gradnje mosta na reci Sitnici. Protest nastavljen uprkos jučerašnjoj najavi komandanta Kfora Erharda Bilera da je spreman da na području Prilužja instalira stalno prusustvo vojne patrole. ..Meštani Prilužja kod Vučitrna...

Nastavak na S media...

Srbi nastavili proteste u Prilužju zbog izgradnje mosta

Izvor: Blic, 16.Avg.2011

Više desetina Srba iz kosovskog sela Prilužje nastavilo je danas da protestuje zbog izgradnje mosta kod tog sela, dok su lokalni Albanci nastavili da grade objekat. Srbi strahuju da će izgradnja mosta povećati frekvenciju saobraćaja kroz selo iz susednih albanskih naselja, odnosno da će time biti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.