Srbi na Krfu, film o stradanju srpske vojske i naroda

Izvor: Studio B, 10.Jun.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi na Krfu", film o stradanju srpske vojske i naroda

Dokumentarni film "Srbi na Krfu", koji kroz hronologiju događaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda, albansku golgotu, i čije je snimanje u toku, predstavljen je danas, a premijera se očekuje naredne godine na Krfu.

U filmu, kako je rečeno na konferenciji za novinare na vojnom brodu Kozara, na kojem su i snimljeni prvi kadrovi, korišćene su do sada neobjavljene fotografije i ahrivski snimci koje su tokom evakuacije na Krf zabeležile savezničke armije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da to ministarstvo ima zakonku obavezu negovanja tradicija oslobodilačkih ratova, ali još važnije, ima dužnost da budućim generacijama pomogne da nauče našu istoriju i usvoje najslavnije primere našeg naroda.

"Narod koji ima istoriju kakvu mi imamo, nema razloga da je se stidi, prećutkuje i da dozvoli da bilo ko pomisli da su Srbi narod bez istorije", rekao je Vulin.

On je dodao da ni posle 100 godina od Prvog svetskog rata naša deca o njemu ne znaju dovoljno, te da je film prilika da deci pokažemo iz kako velikog naroda dolaze i koliko su im veliki bili preci.

"Srbi su iz Prvog svetskog rata izašli kao pobednici, ali su izvukli i neke pouke. Nadamo se da će velike sile koje o ratovima odlučuju izvući pouke i iz Prvog i iz Drugog svetskog rata i da se takvi ratovi više neće ponavljati", poručio je Vulin.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvek na raspolaganju kada su u pitanju ovako veliki državni projekti.

"Tu smo da pomognemo da srpska istorija nikad ne bude zaboravljena i da budućim generacijama ostavimo na znanje šta je sve Srbija prošla u njenoj bogatoj istoriji", rekao je Gašić.

Autorka filma Slađana Zarić zahvalila je resornim ministarstvima na podršci kao i ambasadi Velike Britanije koja je omogućila istraživanja u Londonu.

Ona je rekla da je za sada snimljen deo filma u Srbiji i Engleskoj, a da slede snimanja na lokacijama na Kosovu, Crnoj Gori, Albaniji, Italiji, Francuskoj i Grčkoj.

"U filmu dominiraju lokacije, i na svakoj će istoričari pričati autentične priče bazirane na izjavama ljudi koji su prošli albansku golgotu", rekla je Zarić.

Na pitanje koliko je sredstava izdvojeno za snimanje filma, ni autorka ni ministri nisu želeli da daju odgovor.

Gašić je rekao da vrednost filma nije u novcu već u onome što će ostaviti budućim generacijama, i da će svaki dinar biti potrošen transparentno, dok je autorka navela da film košta sigurno "za desetinu manje nego što bi koštala privatna produkcija".

Film realizuje Radio telezivja Srbije, u saradnji sa ministarstvima odbrane i za rad.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljen projekat filma Srbi na Krfu

Izvor: Akter, 10.Jun.2015

Projekat dokumentarnog filma "Srbi na Krfu", koji kroz do sada neobjavljene fotografije i video materijal savezničkih armija svedoči o povlačenju srpske vojske kroz Albaniju i evakuaciju na ostrvo Krf u Prvom svetskom ratu, predstavljen je danas u Beogradu...Otvarajući konferenciju na komandnom brodu...

Nastavak na Akter...

„Srbi na Krfu”, film o stradanju srpske vojske i naroda

Izvor: Politika, 10.Jun.2015

BEOGRAD – Dokumentarni film „Srbi na Krfu”, koji kroz hronologiju događaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda, albansku golgotu, i čije je snimanje u toku, predstavljen je danas, a premijera se očekuje naredne godine na Krfu...U filmu, kako je rečeno na konferenciji...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.