Srbi na Krfu, pogled posle 100 godina

Izvor: RTS, 10.Jun.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Krfu, pogled posle 100 godina

Radio-televizija Srbije započela je snimanje dokumentarnog filma "Srbi na Krfu", koji kroz hronologiju događaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda – Albansku golgotu. Film donosi nove i do sada neobjavljene fotografije i video-materijal koji su zabeležile savezničke armije (Francuska, Velika Britanija i Italija) tokom boravka srpske vojske u Albaniji i njene evakuacije na grčko ostrvo Krf. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Hronologiju događaja od trenutka velike austrougarsko-nemačko-bugarske ofanzive do dolaska na Krf, prezentuje profesor Filozofskog fakulteta, istoričar dr Miloš Ković. Na autentičnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj biće ispričana i prikazana sva stradanja, strahote i tragedija koje su tih dana zadesile srpsku državu.

Kroz analitičnu i sistematičnu pretragu brojnih knjiga, zapisa i ratnih dnevnika savremenika, profesor Miloš Ković doneće brojne zanimljivosti i pojedinosti u vezi sa povlačenjem koje do sada nisu bile toliko poznate. Na putu kojim je prošla srpska vojska pre sto godina, profesor Miloš Ković razgovaraće i sa lokalnim istoričarima.
Autentična priča na autentičnim lokacijama, foto i video materijal iz tog perioda samo su neki od detalja koji će gledaocu dokumentarnog filma "Srbi na Krfu" približiti vreme i događaje od pre sto godina.

Novitet koji donosi dokumentarni film autorke Slađane Zarić su i arhivski materijali savezničkih armija koji se danas čuvaju u britanskim, italijanskim i francuskim arhivima. Izveštaji inostranih generala, oficira, lekara i novinara iz Albanije i sa Krfa daju još jedan doprinos u sagledavanju tadašnjih teških okolnosti.
Završen je prvi deo snimanja u Srbiji i u Velikoj Britaniji. U arhivima britanskog vojnog muzeja pronađen je dragoceni i do sada neobjavljeni dnevnik engleskog admirala Ernesta Trubridža, koji se kao komandant britanske misije na Dunavu povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije. Trubridž je u srpskoj istoriji ostao zabeležen i kao komandant evakuacije srpske vojske u albanskoj luci Sveti Jovan Medovski, a potom je na Solunskom frontu postao lični savetnik za vojna pitanja regenta Aleksandra.
Kamera RTS-a je u porodičnoj kući admirala Trubridža zabeležila brojna visoka srpska odlikovanja, kojima bi retko koji srpski oficir iz onoga vremena mogao da se pohvali. Za pomoć koju je pružio srpskoj vojsci i narodu, admiral Trubridž je odlikovan vojnim Belim orlom prvoga stepena, nosilac je i prvog stepena Belog orla za civilna pitanja, odlikovan je i oficirskim Karađorđevim ordenom sa mačevima drugog, trećeg i četvrtog stepena. O ovom veoma uglednom engleskom aristokrati (njegova porodica je nosilac aristokratske titule baroneta) u srpskoj istoriografiji malo se zna.

Prvi deo dokumentarnog filma snimljen je u Beogradu, Nišu, Kraljevu, na Magliču, u Studenici, Raškoj, Kosovskoj Mitrovici, Peći, Prizrenu i u Lonodnu. U septembru je planirano snimanje u Crnoj Gori (Čakor, kanjon reke Cijevne, Skadarsko jezero), Albaniji (Ljum Kula, Puka, Skadar, Fijer, Valona...), Grčkoj (Krf), Italiji (Brindizi) i Francuskoj (Pariz).
Planirano je da premijera filma bude održana na Krfu 2016. godine, tokom obeležavanja stogodišnjica Albanske golgote i evakuacije srpske vojske na Krf.
Dokumentarni film "Srbi na Krfu" realizuje se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije. Istraživanje u Londonu finansirao je, posredstvom Ambasade Velike Britanije u Srbiji, Odbor za obeležavanje Prvog svetskog rata Velike Britanije.
Autorka filma je Slađana Zarić, rediteljka Ivana Stivens, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić. Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić i Dobrivoje Ilić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Srbi na Krfu", film o stradanju srpske vojske i naroda

Izvor: Studio B, 10.Jun.2015

Dokumentarni film "Srbi na Krfu", koji kroz hronologiju događaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda, albansku golgotu, i čije je snimanje u toku, predstavljen je danas, a premijera se očekuje naredne godine na Krfu...U filmu, kako je rečeno na konferenciji za novinare na...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.