Sprema se poskupljenje goriva, a na severu Kosova litar 68 dinara

Izvor: Politika, 27.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprema se poskupljenje goriva, a na severu Kosova litar 68 dinara

Ukoliko se obistine prognoze da će cena dostići 150 dolara za barel nafte do kraja godine, vozači će litar benzina plaćati čak do 140 dinara

Iako je cena američke lake nafte na berzi u Njujorku juče se pala na 128,18 dolara za barel, dramatična su predviđanja da bi do kraja godine cena mogla da dostigne i 200 dolara. Istovremeno, na samo desetak kilometara od Raške toči se benzin verovatno po najnižim cenama u Evropi. Na dva, tri kilometra od administrativne linije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Rudnici, kad se prođu spaljeni objekti Kosovske policijske službe i carine, na dve postojeće pumpe sve vrste goriva prodaju se za 68 dinara po litru.

Kako je moguća tolika razlika u ceni u odnosu na ostatak Srbije? Vlasnici pumpi u ovom delu severa Kosova se svim gorivom snabdevaju u pančevačkoj rafineriji. Na gorivo koje je izašlo iz rafinerije, srpska država naplaćuje akcizu i porez na dodatu vrednost (PDV). Ali, pre nego što pređe administrativnu granicu sa Kosmetom, vlasniku goriva se vraćaju plaćene dažbine, kako to zakon nalaže. Sa druge strane, Unmikova administracijana punktovimaRudnica i Brnjački most na Kosmetu nije u prilici da sada naplaćuje dažbine i zato je gorivo jeftinijenego, recimo, na pumpama u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Građani koji nisu u mogućnosti da na tim pumpama naprave rezerve benzina i dizela, suočiće se verovatno sa novim cenama. Odbor za privredu i finansije predložiće u četvrtak vladi da gorivo u Srbiji ipak poskupi u proseku za 7,5 dinara. Analize koje je trebalo da pokažu da bi se smanjenje akciza u ceni goriva drastično odrazilo na budžet. Ukoliko bi akcize bile smanjene za šest dinara to bi dovelo do deficita od oko 10 milijardi, saznaje „Politika” iz izvora bliskih vladi. Ukoliko bi se akciza smanjila za jedan dinar, u budžetu bi nastao manjak od 1,6 milijardi dinara.

Uz novu cenu benzina, od oko 108 dinara, vozač koji mesečno potroši 40 litara goriva izdvajaće 4.320 dinara. Ukoliko se obistine prognoze da će cena dostići 150 dolara za barel do kraja godine, vozači će litar benzina plaćati čak do 140 dinara.

Ukoliko vlada prihvati poskupljenje goriva, to će sigurno uticati i na junsku inflaciju i to za 0,5 odsto. Gorivo u strukturi cena nekih osnovnih prehrambenih proizvoda učestvuje od pet do 18 odsto i neminovno da će se svako poskupljenje, u slučaju da država ne preduzme mere, odraziti i na cene hrane. Ali, proizvođači nisu dali uverljiv odgovor na pitanje zašto je cena hrane od početka godine skočila za trideset odsto, kad je gorivu cena porasla tek za deset.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da se u narednih godinu dana očekuje rast cene nafte 30 odsto u dolarima.

– Računica kaže da ukoliko ne bude smanjenja akciza i ako kurs dolara prema dinaru bude faktički nepromenjen, skok nafte na svetskom tržištu od 30 odsto direktno bi u narednih godinu dana(do kraja maja sledeće godine) uvećao inflaciju za 2,7 odsto – kaže Nikolić.

Analiza Narodne banke Srbije je pokazala da je očekivana ukupna inflacija do kraja godine 8,6 odsto, a bazna 5,6 procenata. Nikolić kaže da bi veliki uspeh bio ukoliko bi inflacija do kraja ove godine bila jednocifrena. Inflatorna očekivanja su, inače, u porastu. U aprilu su očekivanja finansijskog sektora bila 11 procenata, privrede 12, a stanovništva čak 16 procenata, što je, kaže Goran Nikolić, nerealno.

[objavljeno: 28/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.