Spektakularni snimak: Vulkan na Havajima izbacuje lavu u more! (VIDEO)

Izvor: S media, 28.Nov.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularni snimak: Vulkan na Havajima izbacuje lavu u more! (VIDEO)

Vulkan na najvećem havajskom ostrvu ponovo je počeo da izbacuje lavu u more stvarajući retku i spektakularnu sliku vodene pare koje se uzdiže iz talasa.

Lava iz bočnog otvora na vulkanu Kilauea na Big Islandu počela je da teče u subotu stvarajući 11 kilometara dugu reku do okeana. Vulkan kontinuirano izbacuje lavu od 1983. godine.

Iako takav fenomen redovno privlači turiste stručnjaci upozoravaju da približavanje mestu ulivanja lave u okean može >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biti opasno i pozivaju posetioce da poštuju znakove zabrane kretanja oko vulkana.

"Mesta ulivanja u okean mogu biti divna ali i vrlo opasna", rekla je portparol službe za praćenje vulkana Dženet Bab.

Kada lava stigne do okeana ona se hladi, potamni i stvrdnjava se uz stvaranje pare. Takva novoformirana tvrda 'reka' nestabilna je i može se urušiti a u tom slučaju posetioci udaljeni i po sto metara mogu biti povređeni komadima lave i vrelom vodom.

Vulkan Kilauea godišnje poseti više od 1,3 miliona posetioca.

(jutarnji.hr)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.