Spektakl prirode: Ušće reke lave u Tihi okean kod Havaja

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl prirode: Ušće reke lave u Tihi okean kod Havaja

Lava iz otvora vulkana Kilauea na havajskom Velikom ostrvu u subotu je počela da ističe u okean, 11 kilometara dalje. Erupcija iz vulkanskog otvora Puo neprekidno teče od 1983. godine, ali je ovo prvi put od prošlog decembra da lava stigne do okeana.

Lava se uliva u okean, stvarajući redak prirodni fenomen. Talasi se sudaraju s lavom koja se izliva u okean nedaleko od havajskog Nacionalnog parka Vulkanos u Kalapani.

Vulkan na najvećem havajskom ostrvu izbacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lavu u okean, stvarajući retku i spektakularnu pojavu sudara pare i talasa, koja bi, ukoliko se nastavi, prema procenama zvaničnika, mogla da privuče veliki broj ljubitelja avanture.

Dok turistički zvaničnici očekuju povećanje priliva turista zbog ove spektakularne prirodne pojave, vlasti upozoravaju na opasnost i pozivaju posetioce da se drže na sigurnoj udaljenosti i ne prelaze preko barijera postavljenih oko toka lave.

Kada lava stigne do okeana, ona se ohladi, potamni i očvrsne, obrazujući deltu lave oko koje se diže vrela para. Reč je o novostvorenom kopnu, koje je nestabilno i koje iznenada može da se uruši. Ako se to desi, čak i posetioci na udaljenosti od 100 metara mogu da se povrede, zato što prilikom kolapsa veliki komadi lave i vrele vode pršte na sve strane.

- U sudaru s okeanom, otopljena lava stvara paru koja možda deluje bezazleno, ali je veoma opasna. Ona je kisela i sadrži sitne čestice vulkanskog stakla. Istovremeno, talas prilikom sudara sa lavom raspršuje ključalu vodu - upozorava Dženet Bab, portparol Havajske opservatorije Geološkog topografskog instituta SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.