Spektakl na nebu: Spremite se za vrhunac meteorskog pljuska

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Avg.2020, 21:28

Spektakl na nebu: Spremite se za vrhunac meteorskog pljuska

Svake godine između 17. jula i 24. avgusta na nebu se događa pljusak zvezda padalica, odnosno meteorski pljusak Perseidi, a njegov vrhunac će se dogoditi večeras i sutra uveče.

Zvezde padalice nemaju veze sa zvezdama koje padaju, već je reč o meteorima, metalnim ili kamenim nebeskim telima koja obilazeći Sunce ulaze u Zemljinu atmosferu i prolazeći kroz nju sagorevaju.

Zbog toga što ta pojava izgleda poput baklje koja pada prema Zemlji, naziva se zvezdama padalicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a one se mogu videti svake vedre noći, ako se nebo posmatra negde izvan svetla grada.

Nekoliko hiljada tona različitih čestica i prašine uleti u našu atmosferu svake godine, ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, “prežive” i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti.

Brzina kojom čestice uleću u atmosferu naše planete kreće se u intervalu od 30 do 70 km/s, a svetlosna pojava meteor nastaje na visini od 80 do 120 km.

Tokom prethodnih godina u vreme maksimuma aktivnosti Perseida videlo se i 80-100 meteora na sat.

Perseidi su verovatno najpoznatiji i jedan od najlepših meteorskih rojeva.

Prvi pisani trag o njima potiče iz daleke 36. godine naše ere, kada je u Kini zabeleženo nekoliko stotina meteora u periodu od samo nekoliko sati.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.