Spejseks lansirao raketu s moćnim Dži-Pi-Es satelitom

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Dec.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spejseks lansirao raketu s moćnim Dži-Pi-Es satelitom

Raketa kompanije Spejseks (SpaceX) lansirala je danas raketu iz Kejp Kanaverala na Floridi da u orbitu postavi moćni satelit Dži-Pi-Es (GPS) američkih vazdušnih snaga, što je 21. i poslednje lansiranje kompanije za ovu godinu.

Raketa Falkon 9 poletela je u osunčano nebo u 8.51 po ;lokalnom vremenu (14.51 ;centralnoevropskom vremenu) noseći ;satelit s Globalnim sistemom za pozcioniranje treće generacije (GPS III) koji će se pridružiti konstelaciji od 31 GPS satelita američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vazdušnih snaga već u svemiru.

On bi trebalo da pruži tri puta veću preciznost od one koju pružaju njegovi prethodnici i to na duže vreme, predviđeno je trajanje od 15 godina, navela je kompanija u saopštenju.

To je prvi satelit u seriji nazvanoj Vespući prema italijanskom istraživaču iz 15. veka Amerigu Vespućiju koji je proračunao obim zemlje do tačnosti od 80 kilometara.

Više milijardi ljudi na svetu računa na sistem GPS za svoje finansijske aktivnosti, saobraćaj i poljoprivredu.

Svemirska kompanija Spejseks saopštila je da je raketa retkog tipa koji može da se žrtvuje jer nema nameru da vraća prvi odvojen deo posle lansiranja pošto je potrebno svo gorivo da podigne satelit na njegovu visoku orbitu.

Lansiranje satelita odlagano je više puta iz tehničkih ili meteoroloških razloga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Spejs Iks lansirao raketu koja će u orbiti da postavi moćni satelit

Izvor: B92, 23.Dec.2018

Raketa kompanije Spejs Iks (SpaceX) lansirala je danas raketu iz Kejp Kanaverala na Floridi da u orbitu postavi moćni satelit Dži-Pi-Es (GPS) američkih vazdušnih snaga, što je 21. i poslednje lansiranje kompanije za ovu godinu...Raketa Falkon 9 poletela je u 8.51 po lokalnom vremenu (14.51 prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.