Spaseni imigranti sa broda koji je tonuo

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaseni imigranti sa broda koji je tonuo

Vlasti u Australiji spasile više od stotinu ilegalnih imigranata na brodu koji je počeo da tone u Indijskom okeanu.

Australijske vlasti spasile su više od stotinu ilegalnih imigranta, kada je brod na kome su se nalazili počeo da tone u Indijskom okeanu.

Kada je poslao poziv za pomoć, brod sa 106 ljudi je bio 120 nautičkih milja severno od Božićnog ostrva, rekao je portparol australijske Uprave za bezbednost plovidbe.

Prema zvaničnim podacima, ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine je u Australiju došlo 18.000 ilegalnih imigranata većinom iz jugositočne Azije. Božićno ostrvo jedno je od njihovih najčešćih destinacija.

Brod sa 353 ilegalna imigranta, koji je išao ka Australiji, 2001. godine je potonuo kod Indonezije, kada niko nije preživeo.

Decembra 2010. godine, jedan brod sa ilegalnim imigrantima udario je u stenje i preplovio se kod Božićnog ostrva. Broj žrtava nije utvrđen.

Australija je u julu saopštila da će zatvoriti granice za ilegalne imigrante i da će ih protereti na teritoriju Papue Nove Gvineje.

Po sporazumu Australije i Papue Nove Gvineje, svi čiji zahtevi za azil u Papui Novoj Gvineji budu odbijeni, moraće da odu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal osudila je tu politiku, uz ocenu da je to "okretanje leđa najugroženijima na svetu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.