Španski parlament u sredu razmatra reizbor Sančeza za premijera

Izvor: B92, 13.Nov.2023, 16:24

Španski parlament u sredu razmatra reizbor Sančeza za premijera

Debata i glasanje za reizbor španskog premijera Pedra Sančeza održaće se kasnije ove nedelje, izjavila je danas predsedavajuća španskog parlamenta.

Predsedavajuća španskog parlamenta Fransina Armengol je rekla je da će o Sančezovoj kandidaturi u sredu raspravljati lideri stranaka, a da će glasanje biti održano u četvrtak, prenosi AP.

Očekuje se da će Sančez, koji je na funkciji od 2018. godine, biti izglasan bez problema s obzirom na to da je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Socijalistička partija, koja je na izborima osvojila 121 poslaničko mesto, postigla dogovore sa nekoliko manjih stranaka kako bi osigurala podršku 179 poslanika, tri više od potrebne većine u parlamentu koji ima ukupno 350 poslaničkih mesta.

Neubedljivi rezultati izbora u Španiji održanih 23. jula ostavili su sve stranke bez pobede koja bi omogućila samostalno formiranje vlade.

Narodna partija desnog centra, pod vođstvom Alberta Nunjeza Fejoa, osvojila je najviše mesta na izborima, 137, ali zbog svojih bliskih veza sa ekstremno desnom strankom Voks, skoro nijedna druga stranka nije podržala Fejoovu ponudu za koalicionu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.