Španija, svetska krađa kreditnim karticama

Izvor: RTS, 30.Dec.2013, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija, svetska krađa kreditnim karticama

Uhapšeno osam osoba u Španiji zbog sumnje da su hakerskim napadima i falsifikovanim karticama ukrali više od 60 miliona dolara iz banaka širom sveta. Grupa delovala pomoću neimenovane američke bezbednosne agencije, navodi španska policija.

Španska policija uhapsila je šest Rumuna i dvoje Marokanaca, zbog sumnje da su hakerskim napadima i falsifikovanim karticama iz banaka širom sveta ukrali više od 60 miliona dolara.

Xakerskom grupom upravljala je jedna osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je uhapšena u Nemačkoj. Trenutno nije poznato koje je nacionalnosti ta osoba, kao ni kada je privedena.

Vođa grupe, stručnjak za informacione tehnologije, izvodio je hakerske napade na baze podataka kompanija koje obrađuju kreditne kartice. On je menjao bezbednosna podešavanja, uključujući PIN brojeve i limite za podizanje gotovog novca, a nakon toga su njegove "ćelije" širom sveta krivotvorile kreditne kartice koristeći te informacije i podizale novac.

Španska policija navodi i da je grupa delovala pomoću neimenovane američke bezbednosne agencije, kao i da su u više zemalja podizani milionski iznosi za samo nekoliko sati, javio je AFP.

Prilikom pretresa nekoliko zgrada, policija je zaplenila 25.000 evra u gotovini, oko 1.000 kreditnih kartica, računare i nakit.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.