Španija jača prisustvo policije u Senegalu zbog migranata

Izvor: B92, 22.Nov.2020, 20:36

Španija jača prisustvo policije u Senegalu zbog migranata

Španija će pojačati prisustvo svojih policijskih snaga u Senegalu kako bi se suprotstavila kriminalnim mrežama koje stoje iza porasta broja ilegalnih migranata.

To je danas najavila španska ministarka spoljnih poslova Aranća Gonsales Laja.

Migranti sa obale zapadne Afrike dolaze na teritoriju Španije.

Ona je to rekla nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Senegala u Dakaru, s kojim je razgovarala o migracionoj krizi tokom koje je oko 17.000 ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došlo na Kanarska ostrva, što je porast od 1.000 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Gonsales Laja je rekla novinarima da će Špannija proširiti prava na socijalnu bezbednost građana Senegala koji legalno borave u Španiji, kako bi ohrabrila potencijalne migrante da koriste redovne kanale prilikom dolaska, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Španija pojačati prisustvo "muškaraca i žena iz Civilne garde, nacionalne policije, koji se bore da razbiju kriminalne mreže trgovine ljudima u ovoj zemlji".

Civilna garda sarađuje sa obalskom stražom Senegala od 2006. godine na prestretanju i odvraćanju migranata od korišćenja opasne rute Altanskim okeanom do španskih Kanarskih ostrva.

Veruje se da je više od 400 osoba iz Senegala izgubilo život u pokušaju da dođe do Kanarskih ostrva od početka oktobra, navodi hitna služba za migrante nasukane na moru Alarm Fon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.