Španija: Osuđeni političari

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Osuđeni političari

Madrid -- Špansko pravosuđe osudilo je oko 50 političara i preduzetnika na visoke kazne zatvora i novčane kazne posle suđenja o korupcijskom skandalu u mestu Marbelja.

Taj skandal potresao je to turističko mesto 2000. godine

Priznavši da je uveo "sistem generalizovane korupcije", bivši savetnik za urbanizam Huan Antonio Roka je dobio 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 240 miliona evra, navodi se u presudi na više od 5.000 strana koja je pročitana na sudu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Roka je bio zaposlen u opštini Marbelja 1990-ih godina, gde ga je zaposlio gradonačelnik Hesus Gil, kontroverzni predsednik fudbalskog kluba Atletiko u Madridu.

Gil je umro 2004. godine, ali je Roki dao široka ovlašćenja koja je on potom preneo Hulijanu Munjosu i Marisol Jage, članovima španskih konzervativaca.

Tužilaštvo je optužilo Roku da je godinama dobijao stotine milione evra od preduzetnika za izgradnju. Taj novac su potom delili u opštini u zamenu za dodelu javnih ugovora tim preduzetnicima.

"Cilj je bila politička kontrola opštine kako bi dobijala što više finansijskih beneficija, a Roka je bio opštinski funkcioner Marbelje tokom nekoliko godina", navodi se u presudi.

Skandal je otkriven 2006. godine, što je navelo tadašnju socijalističku špansku vladu da raspusti opštinu Marbelje, što je bio presedan u Španiji.

Posle suđenja koje je počelo 2010. godine i 800 sati saslušanja i izvođenja 400 svedoka i stručnjaka, Marisol Jage je osuđena na šest godina zatvora i kaznu od 2,3 miliona evra, a Hulijan Munjos na dve godine zatvora.

Preduzetnici, njih oko 40, osuđeni su na kazne od šest meseci do šest godina zatvora.

U tu aferu, nazvanu "Malaja", umešana je i španska popularna pevačica Izabela Pantoha, koja je u aprilu osuđena na dve godine zatvora i 1,5 miliona evra zbog pranja novca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Marbelji osuđeno 50 političara i preduzetnika zbog korupcije

Izvor: Blic, 05.Okt.2013, 00:12

Špansko pravosuđe osudilo je u petak oko 50 političara i preduzetnika na visoke kazne zatvora i novčane kazne posle suđenja o korupcijskom skandalu koji je 2000. godine potresao turističko mesto Marbelju na jugu zemlje. ..Priznavši da je uveo "sistem generalizovane korupcije", bivši savetnik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.