Petak, 04.10.2013.

23:15

Španija: Osuđeni političari

Špansko pravosuđe osudilo je oko 50 političara i preduzetnika na visoke kazne zatvora i novčane kazne posle suđenja o korupcijskom skandalu u mestu Marbelja.

Izvor: Tanjug

Default images

Taj skandal potresao je to turističko mesto 2000. godine

Priznavši da je uveo "sistem generalizovane korupcije", bivši savetnik za urbanizam Huan Antonio Roka je dobio 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 240 miliona evra, navodi se u presudi na više od 5.000 strana koja je pročitana na sudu.

Roka je devedesetih godina bio zaposlen u opštini Marbelja, gde ga je zaposlio gradonačelnik Hesus Gil, kontroverzni predsednik fudbalskog kluba Atletiko u Madridu.

Gil je umro 2004. godine, ali je Roki dao široka ovlašćenja, koja je on potom preneo Hulijanu Munjosu i Marisol Jage, članovima španskih konzervativaca.

Tužilaštvo je optužilo Roku da je godinama dobijao stotine milione evra od preduzetnika za izgradnju. Taj novac su potom delili u opštini u zamenu za dodelu javnih ugovora tim preduzetnicima.

"Cilj je bila politička kontrola opštine kako bi dobijala što više finansijskih beneficija, a Roka je bio opštinski funkcioner Marbelje tokom nekoliko godina", navodi se u presudi.

Skandal je otkriven 2006. godine, što je navelo tadašnju socijalističku špansku vladu da raspusti opštinu Marbelje, što je bio presedan u Španiji.

Posle suđenja koje je počelo 2010. godine i 800 sati saslušanja i izvođenja 400 svedoka i stručnjaka, Marisol Jage je osuđena na šest godina zatvora i kaznu od 2,3 miliona evra, a Hulijan Munjos na dve godine zatvora.

Preduzetnici, njih oko 40, osuđeni su na kazne od šest meseci do šest godina zatvora.

U tu aferu, nazvanu "Malaja", umešana je i španska popularna pevačica Izabela Pantoha, koja je u aprilu osuđena na dve godine zatvora i 1,5 miliona evra zbog pranja novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: