Spakuješ talenat i dođeš u prestonicu

Izvor: Blic, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spakuješ talenat i dođeš u prestonicu

LESKOVAC - Vreo južnjački temperament je svoj odušak oduvek nalazio u pesmi i igri, ali sem nekoliko trubačkih orkestara i pokojnog pevača tužnih balada Tome Zdravkovića, slava vrsnih pevača i muzičara nikada nije mogla da iskorači iz lokalnih okvira.

Poslednjih nekoliko godina situacija se preokrenula, pa su neki novi raspevani klinci napravili bum na srpskoj muzičkoj sceni.

Đoša, Tika, Sloboda...

Za leskovačkim pevačima ne zaostaju ni glumci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bogoljub Mitić Đoša ne skida se sa malih ekrana, tu su i Predrag Smiljković Tika i Sloboda Mićalović. Željko Hubač, režiser i scenarista, takođe je Leskovčanin, a Zoran Davinić iz Vlasotinca autor je popularne humorističke serije „Agencija za SiS".

Ko danas nije čuo za bendove poput „Amadeus benda", „Tropiko benda", „Kreativ benda", „Pikaso benda" i „Viva Romanu", ali i za folk pevače Darka Filipovića i Acu Aranđelovića, zvezde „Granda". Tu su i lepe i šarmantne pop pevačice umilnog glasa Sonja Kocić i Aleksandra Radovanović, kojoj je u finalu izmakla titula „Idola". Čak troje od 10 mladih pevača u najnovijem „Grandovom" kastignu su iz Leskovca.

- U onoj velikoj Jugoslaviji za nas iz unutrašnjosti nije bilo mesta ni na srpskoj muzičkoj sceni. Sada su se stvari promenile. Beograđani, jednostavno, nisu mogli više da žmure pred talentovanim Leskovčanima - objašnjava navalicu Leskovčana na srpsku estradu Ivica Vasić, klavijaturista i kompozitor „Pikaso benda".

Većina njih je svoje prve korake napravila u Muzičkoj školi „Stanislav Binički" u Leskovcu, a pedagog te škole Bojana Crnjaković smatra da uspeh mladih Leskovčana ne predstavlja iznenađenje, bar ne na jugu Srbije.

Spomenik Tomi Zdravkoviću

Leskovčani i danas sa ponosom pričaju o Tomi Zdravkovića, a u Pečenjevcu, rodnom selu pevača, iz svake kuće čuju se akordi njegovih setnih pesama. Pečenjevčani se godinama spremaju da svom slavnom zemljaku podignu spomenik, ali u međuvremenu uvek iskrsne neki preči posao.

- Kad je muzika u pitanju, slobodno se može reći, što južnije - to veselije. Naše podneblje je obdareno talentima u svim muzičkim oblastima. Iz ove škole izašao je pijanista Vlada Milošević, koji je dospeo čak do „Karnegi hola", zatim Julija Pejčić, koja je završila konzervatorijum u Moskvi i sada radi u Španiji, Aleksandra Radovanović i još mnogi drugi poznati pevači - nabraja Crnjakovićeva, dodajući da je podmladak te škole sjajan i da mnoge od njih tek očekuje uspeh i slava.

Bubnjar „Amadeusa" Boban Zlatanović kaže da uspeh nije došao preko noći i da se grupa usavršavala po kućnim improvizovanim studijima i na leskovačkim igrankama.

- Svi su nam govorili da ne krećemo za Beograd gde ima dobrih pevača i grupa na pretek. Dobro je što smo verovali u sebe i što ih nismo poslušali. U Leskovcu ima još nekoliko odličnih bendova, ali ih strah od velikog grada sprečava da krenu ka prestonici - veli Zlatanović čiji je bend snimio tri i priprema četvrti album.

- Spakuješ talenat i dođeš u prestonicu. Ako imaš glas i harizmu, uspećeš, ako ne, počni da misliš na neki drugi posao - poručuje Sonja Kocić neodlučnim talentima iz Leskovca.

Mladi „grandovac" Stevan Anđelković iz Vučja je, zahvaljujući svom lepom glasu, dobio ulogu Perhana u Kusturičinoj operi „Vreme Cigana" koji se snima u Mokroj Gori.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.