Izvor: B92, 13.Apr.2010, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić:Relaksirati obavezne rezerve

Beograd -- Kandidat za guvernera NBS Dejan Šoškić izjavio je da u trenutnim deflatornim uslovima postoji prostor za dalju relaksaciju monetarne politike.

"Kao što znate, na poslednjem sastanku Monetarnog odbora NBS, referentna kamatna stopa je smanjena na 8,5 odsto. Vidljivo je da je restriktivna monetarna politika u poslednje vreme sve manje prisutna", rekao je Šoškić u intervjuu za "Politiku".

Na pitanje da li treba smanjiti obaveznu rezervu banaka kako bi one >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj novac više plasirale privredi, Šoškić kaže da je obavezna rezerva pre svega instrument kontrole kreditne ekspanzije.

"Sama relaksacija monetarne politike morala bi da bude praćena drugim merama kako bi se postojeći novac u finansijskom sistemu okretao investiranju u domenu infrastrukture i izvoznog sektora našeg bruto domaćeg proizvoda", smatra on.

Što se tiče prodaje "Telekoma", kandidat za guvernera smatra da prodaja ni jednog javnog preduzeća ne treba da bude u funkciji podrške deviznom kursu.

"Njihova prodaja pre svega mora biti motivisana maksimizacijom korisnosti za budžet, to jest poreske obveznike, i podizanjem kvaliteta usluga potrošačima. Svaka prodaja u funkciji podrške deviznom kursu mogla bi biti samo kratkoročna i bez izgleda na dugoročnu održivost. Devizni kurs se najbolje dugoročno stabilizuje većim izvozom i rastom konkurentnosti domaće privrede", zaključio je Šoškić.

On smatra i da je potrebno, dok god koristimo nacionalnu valutu, afirmisati poverenje u nju i podsticati njeno korišćenje u svim transakcijama na teritoriji zemlje i da je oslobađanje od evroizacije naročito važno u domenu smanjivanja kreditiranja sa deviznom klauzulom.

Na pitanje da li država previše troši, Šoškić kaže da je postojanje deficita jasan signal da država više troši nego što uspeva da prikupi sredstava za svoju potrošnju, da veća potrošnja države, po pravilu, podstiče inflaciju i smanjuje raspoloživa investiciona sredstva za privredni razvoj.

"Zato je važno i unutar postojećeg budžetskog deficita napraviti preraspodelu u korist investicija u infrastrukturu zemlje. Moramo imati u vidu da se mora otvarati prostor i za smanjivanje javnog duga, to jest vraćanje uzetih kredita. Otuda, država bi trebalo kontinuirano da radi na stvaranju što povoljnijih uslova za privredni rast i za kontrolu svojih troškova", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Obavezne rezerve mogu se relaksirati

Izvor: S media, 13.Apr.2010

Kandidat za guvernera Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je restriktivna monetarna politika u poslednje vreme sve manje prisutna. .."Kao što znate, na poslednjem sastanku Monetarnog odbora NBS, referentna kamatna stopa je smanjena na 8,5 odsto. Verujem da u trenutnim deflatornim uslovima...

Nastavak na S media...

Šoškić: Obavezne rezerve mogu se relaksirati

Izvor: Kurir, 13.Apr.2010

BEOGRAD, 13. aprila (Tanjug) - Kandidat za guvernera Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je restriktivna monetarna politika u poslednje vreme sve manje prisutna. "Kao što znate, na poslednjem sastanku Monetarnog odbora NBS, referentna kamatna stopa je smanjena na 8,5 odsto. Verujem da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.