Solnok dogodine za sredinu tabele

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solnok dogodine za sredinu tabele

„Dokazivanje sebi je naš veliki motiv”, kaže Nedeljko Ašćerić, trener rivala Partizanovih košarkaša u meču odluke. – Sportski direktor Stojan Ivković: Učinak iznad očekivanja

Partizanovi košarkaši su apsolutni favoriti u sutrašnjoj utakmici poslednjeg kola regularnog dela ABA lige protiv Solnoka u „Pioniru”, ali osim pritiska imperativa pobede, koja će verovatno biti neophodna da bi otišli na finalni turnir, moraće da savladaju i rivala koji je izvesno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bolji nego što sugeriše njegova aktuelna pozicija na tabeli. Mađarski tim je u poslednjih pet kola dobio četiri utakmice, uključujući one sa Cedevitom i Olimpijom (stradala sa „minus 17” kolo pre trijumfa nad Partizanom u „Pioniru”).

– Mi nemamo šta da izgubimo, dolazimo sa željom da uživamo u hramu evropske košarke. Imali smo nekih problema sa povredama, ali očekujem da budemo kompletni. Moji igrači nemaju mnogo iskustva sa utakmicama kao što je ova koja nas čeka, i kakve se u životu retko i igraju – kaže Nedeljko Ašćerić (47), srpski stručnjak koji je na klupi Solnoka debitovao u decembru upravo slavljem protiv „crno-belih”.

Klub koji je osnovan pre 54 godine, a u prethodne dve decenije postao jedan od vodećih u Mađarskoj, prema ugovoru sa ABA ligom ne može da ispadne, ali je završnicu odigrao kao da mu gori pod nogama, pa je u 23. kolu zamalo srušio i Igokeu u Laktašima (84:86).

– Igrači su u januaru saznali šta piše u ugovoru, ali to nas nije interesovalo. Dovoljan motiv je bio to da se pokažu u jednoj od najjačih liga u Evropi. Govorio sam im da bi trebalo da dokažu sebi da mogu da igraju u takvoj konkurenciji, a ponekad je to, dokazivanje samom sebi, najveći motiv.

O ozbiljnosti u Solnoku govori i to što je u poslednju „trećinu” lige ušao pojačan, američkim „plejmejkerom” Florensom (osam nastupa, 12 poena i tri asistencije po meču) i njegovim sunarodnikom sa mađarskim pasošem, krilnim centrom Rašadom Belom (akter dve od poslednje četiri pobede, osam pogodaka po susretu). Od dolaska Ašćerića, zabeleženo je sedam pobeda u 13 mečeva.

– Veoma sam zadovoljan, malo ko je verovao da možemo da napravimo tako veliki rezultat posle skora 2-10 i gubljenja sa dvadesetak poena razlike u proseku. Neko vreme smo čekali da se Bel oporavi od povrede, Amerikanci jesu bili pojačanja, ali sada smo bolji i individualno i timski. Nedavno smo i počeli da igramo mađarsku ligu, u kojoj smo među favoritima, a prethodno smo uz ABA ligu igrali Evročelendž – reči su Ašćerića, čiji tim je u meču sa Pariz Levaloom ostao bez plasmana u četvrtfinale po rangu trećeg evrokupa.

Kakva su opredeljenja u Solnoku govori i to što su Ašćerićevi pomoćnici, koji su i ranije bili u stručnom štabu, bivši igrači subotičkog Spartaka Dragan Aleksić i Zoran Kmezić. Čovek koji je svima njima ukazao poverenje i jeste najodgovorniji za sportsku politiku kluba je Stojan Ivković, u našoj ligi nekada igrač Spartaka, koji je u prethodne dve decenije postao veliko ime u mađarskoj košarci. Pre četiri godine, u Solnoku su mu poverili zadatak prevazilaženja lokalnih okvira.

– Cilj za prvu sezonu u ABA ligi je bio da učimo. Ali, kada se ređaju porazi dođu frustracije, pa smo doveli dva igrača, a i novi trener je odigrao vrlo bitnu ulogu – reči su sportskog direktora, koji deo razloga za kasniji ulazak u ritam pripisuje i tome što letos nije mogao više da se posveti pripremi sezone zbog obaveza u reprezentaciji Crne Gore (bio prvi asistent selektora Pavićevića).

Pobede nad Partizanom, Cibonom, Olimpijom, pa i Splitom, u Mađarskoj su pozdravljene kao pravi uspesi:

– Ovde se još sećaju klubova iz vremena stare Jugoslavije, pa ima malo i precenjivanja. Ali, svi su izuzetno zadovoljni. I vlasnici kluba, koji je sto odsto privatan, kažu da je postignuto više nego što su očekivali. Ambicija za sledeću sezonu je da budemo u sredini tabele, pa možda i više od toga – kaže Ivković (46).

Šta učešće Solnoka u ABA ligi predstavlja za mađarsku košarku, najpozvaniji je da kaže upravo Ivković, koji je nedavno, ponovo, postavljen za selektora tamošnje reprezentacije:

– Klubovi su organizaciono vrlo jaki, ali reprezentacija se raspala. Malo je mladih igrača. Mađarsku košarku su 20 godina vodili isti ljudi, sada se to menja, i nadam se da će se, uz još veće okretanje ka Balkanu, situacija popraviti.

----------------------------------------------

U Srbiji se dobro radi

Nedeljko Ašćerić je našoj publici do sada bio poznat iz sezone u kojoj je nosio dres Crvene zvezde (2000/2001). Igračku karijeru je počeo u vojvođanskim klubovima, a najvećim delom je proveo u Austriji (neki su za njega prvi put čuli kada je kao član Sent Peltena, 1993. u kvalifikacijama za Kup šampiona, ubacio 36 poena Ciboni u Zagrebu) i Francuskoj. Odigrao je 22 utakmice za reprezentaciju Austrije, u kojoj je bio selektor pet godina. U Francuskoj se okušao i kao trener, a na preporuku igrača kojeg je tamo trenirao, dobio je angažman s druge strane Atlantika.

– Proveo sam vrlo lepa četiri meseca u Meksiku, u klubu čiji je predsednik čovek koji je 25 godina bio trener reprezentacije te zemlje. Košarka tamo ima određeni kvalitet, odlično plaćaju igrače, pa ima i onih koji su igrali u Evropi i NBA, pa dolaze pri kraju karijera.

Neno Ašćerić kaže da je uvek pratio sve što se dešava u našoj košarci:

– Siguran sam da se u Srbiji i sada radi bolje nego u drugim zemljama. A ovde će uvek biti talenata, pogledajte Partizan koji ima izuzetno talentovane momke. U poslednje vreme izlazi malo vrhunskih igrača, što ima veze i sa socijalnom situacijom, zbog koje se rano odlazi u inostranstvo. To je jako loše. Ali, ja sam optimista u pogledu budućnosti naše košarke.

----------------------------------------------

U dva kluba i dve reprezentacije

Tokom razgovora sa Stojanom Ivkovićem njegovi telefoni često zvone. To ne čudi ako se zna da se angažuje u dva kluba, a možda će i u dve reprezentacije. Trenutno je i trener Kečkemeta, koji je na putu da se brzo vrati u Prvu ligu, iz koje je ove sezone izostao zbog organizacionih prestrojavanja (napustio sportsko društvo u kojem su ga opterećivali dugovi klubova iz drugih sportova). I u tom klubu ima saradnika iz srpske košarke: šef mlađih kategorija je poznati trener Goran Miljković Finac. Solnok i Kečkemet su dali odobrenje da, po završetku obaveza koje ima kao selektor Mađarske (na leto prva runda kvalifikacija za EP 2015), nastavi da asistira Luki Pavićeviću u reprezentaciji Crne Gore, koja je u grupi sa Srbijom na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

– Potrebno je da dobijem dozvolu od mađarske košarkaške organizacije. Ni sam ne znam kako sve stižem – kaže rođeni Kotoranin.

Goran Kovačević

objavljeno: 22.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.