Solana pozdravio dogovor o vladi

Izvor: B92, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana pozdravio dogovor o vladi

Havijer Solana (FoNet)

Brisel, Berlin -- Havijer Solana pozdravio dogovor srpskih lidera o formiranju nove vlade. Nemačka očekuje reforme i nastavak pregovora.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je rekao da će Unija podržati Srbiju u njenom nastojanju ka ostvarenju evropske budućnosti. ''Sa velikim zadovoljstvom sam primio vest da su lideri reformskih i proevropski orijentisanih stranaka juče postigli dogovor da formiraju novu vladu."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ta odluka dolazi u presudnom trenutku za budućnost Srbije", navodi se u Solaninom saopštenju. Solana očekuje, kako je navedeno, "brz i miran proces u parlamentu prilikom glasanja o novoj vladi, kako bi brzo i odlučno moglo da se nastavi sa neophodnim reformama koje će Srbiju približiti EU i doprineti pozitivnom razvoju i stabilnosti u regionu".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je ocenio da je sada na Srbiji da svoju viziju evropske budućnosti ostvari u praksi. "EU će u potpunosti podržati Srbiju u tom nastojanju", kazao je Solana.

Nemačka pozdravlja formiranje vlade

Nemačka je, kao predsedavajuća do 1. jula, u ime Evropske unije pozdravila danas formiranje demokratske vlade u Srbiji i izrazila nadu da će ona uskoro preduzeti nužne reforme koje bi se omogućilo obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

U saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova pozdravljeno je što su se "Demokratska stranka predsednika Borisa Tadića, Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice i G17 plus pod vođstvom Mlađana Dinkića, pre isteka ustavnog roka ipak sporazumeli o zajedničkoj, reformskoj i evropski orijentisanoj vladi".

"EU-predsedništvo se nada da će buduća vlada što je moguće pre preduzeti odgovarajuće reformske korake, na kojoj osnovi će biti moguće da se obnove pregovori o strabilizaciji i pridruživanju sa EU prekinuti pre godinu dana", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.