Šokantne fotografije bivšeg predsednika: Ambasador pozvan na hitan sastanak FOTO

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 12:34

Šokantne fotografije bivšeg predsednika: Ambasador pozvan na hitan sastanak FOTO

Bivši gruzijski predsednik izgledao je slabo i mršavo tokom pojavljivanja na sudu, što je podstaklo zabrinutost o njegovom tretmanu

Mihail Sakašvili, koji se nalazi u pritvoru, pojavio se na sudu putem video linka u ponedeljak, a njegov fizički izgled mnoge je šokirao.

On se pojavio u javnosti prvi put posle nekoliko meseci.

Fotografije su dovele do toga da Ukrajina, čiji je Sakašvili državljanin, pozove na razgovor gruzijskog ambasadora i zatraži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od njega da ode u Tbilisi i pomogne da se spasi bivši predsednik.

Predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, zatvoren je nakon što se vratio iz egzila zbog optužbi koje su grupe za ljudska prava osudile kao politički motivisane.

Doktori su rekli da postoji rizik da Sakašvili umre od uslova koje je razvio u zatvoru, dok gruzijske vlasti kažu da mu se pruža adekvatna medicinska pomoć.

Pojavljujući se putem video veze na sudskom ročištu o optužbama za "zloupotrebu službenog položaja", Sakašvili je podigao košulju kako bi pokazao rebra koja mu vire iz grudi, prazan stomak i kožu koja mu je čvrsto prianjala za kosti.

"Potpuno nevin čovek se drži u pritvoru. Nisam počinio nikakav zločin", rekao je on tokom pojavljivanja koje je prenošeno uživo na nekoliko nezavisnih TV kanala.

Sakašvilija drže u civilnoj bolnici, gde je prebačen prošle godine nakon što je štrajkovao glađu 50 dana u znak protesta protiv pritvaranja.

"Stavljanje u zatvor me neće slomiti. Aktivno ću učestvovati u gruzijskoj politici", rekao je on.

Uprkos svom lošem zdravlju, on je rekao da je bio "duhovno spreman i odlučan da služi zemlji", prema lokalnom novinskom sajtu Agenda.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će od gruzijskog ambasadora u Kijevu biti zatraženo da "napusti Ukrajinu u roku od 48 sati kako bi održao konsultacije sa svojom prestonicom" o Sakašvilijevom lečenju.

Zelenski želi da Sakašvili, koji je postao državljanin Ukrajine 2019, bude prebačen u kliniku u Ukrajini ili na zapadu.

Sakašvili i njegove pristalice tvrde da je bio otrovan dok je bio u zatvoru i da sada ima oko 60 kilograma, polovinu od onoga što je imao kada je uhapšen u oktobru 2021.

EU i SAD pozvale su Gruziju da osigura da Sakašviliju bude pružen medicinski tretman i da su njegova prava zaštićena.

Amnesty International je opisao njegov tretman kao "očiglednu političku osvetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.