Softver će vam reći koliko su vam fotografije loše

Izvor: Mondo, 15.Avg.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Softver će vam reći koliko su vam fotografije loše

Spremni ste da podelite najnoviju fotografiju na Instagramu? Da li ste sigurni? Da li je vaš tanjir sa hranom, nasmešeno lice, ili bilo šta drugo na najboljem mogućem mestu?

U bliskoj budućnosti možda nećete morati da brinete o ovome. Istraživači sa Pennsylvania State Univerziteta u Americi su razvili algoritam koji ocenjuje kompoziciju vaših fotografija umesto vas.

Softver posmatra način na koji ste uredili određene elemente na fotografiji i dalje vam odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odgovor/mišljenje. Takođe, može vam pokazati primerke drugih fotografija sa visokom estetskom vrednošću.

„Razmislite o estetici, sve je u vezi sa kompozicijom! Rekao je profesor James Wang, član jednog od timova koji rade na projektu. „Možete gledati boje, teksturu, ili oblike, ali sve ove elemente morate na naki način svrstati kao deo kompozicije.“

Možda vam ne treba aplikacija koja će vam reći da su vam fotografije uslikane mobilnim loše, ali razmislite samo koliko bi to uticalo na kvaltet fotografija koje postavljate na Facebook profil.

Algoritam se zasniva na velikoj bazi fotografija koju su sačinili studenti. Trentuno je softver previše jak kako bi se instalirao na telefonu, ali se može instalirati na serveru kome se pristupa sa telefona. Kada uređaji postanu još moćniji, nadaju se da će jednog dana napraviti odličnu aplikaciju, prenosi Techradar.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.