Socijalna zaštita obaveza države, a ne dobra volja

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalna zaštita obaveza države, a ne dobra volja

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je socijalna zaštita ljudsko pravo, a pružanje i unapređenje usluga socijalne zaštite obaveza, a ne dobra volja države i optužio ministra za rad Aleksandra Vulina za "samovolju na štetu prava građana i pravne države".

"Zato niko ne sme samovoljno da menja svrhu sredstava koja su Zakonom o budžetu opredeljena za poboljšanje položaja socijalno ugroženih", naveo je Janković u saopštenju.

Ministar za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rad Aleksandar Vulin izjavio je u nedelju da je odlučio da dva miliona evra namenjenih konkursu za nevladine organizacije iz budžeta budu uplaćeni Fondu za lečenje retkih bolesti dece.

"Dužnost resornog ministarstva je da sprovede, i to ne bilo kako već zakonito i pravilno, konkurs za finansiranje aktivnosti kojima se unapređuje socijalna zaštita u Srbiji, kao i da, ako već uvažava zamerke na rezultate konkursa, utvrdi zbog čega i koga je ishod konkursa takav da je izazvao burnu reakciju javnosti", naveo je ombudsman.

Janković je dodao da ako ministarstvo smatra da je tražilo i Zakonom o budžetu dobilo sredstva za pogrešnu namenu, tada je potrebno da promenu svog stava obrazloži i traži rebalans budžeta, a ne da samovoljno preusmerava novac iz resora socijalne zaštite u resor zdravlja.

"Sve drugo je nezakonito i nepravilno, samovoljno ponašanje na štetu prava građana i pravne države, stav je zaštitnika građana", naveo je Jaković u saopštenju.

Zaštitnik građana pozdravio je Vulinovu ideju i poziv Ministarstva rada da nadležni državni organi prekontrolišu zakonitost, pravilnost, svrsishodnost i efikasnost projekata koji su u resoru socijalne zaštite odobravani i finansirani u dužem vremenskom periodu unazad.

"Aktuelnim konkursom koji je raspisalo Ministarstvo rada predviđeno je da se sredstva u iznosu od oko dva miliona evra raspodele organizacijama civilnog društva za aktivnosti i programe uspostavljanja, razvoja i unapređenja usluga socijalne zaštite, poboljšanje njihovog kvaliteta, zaštitu prava najugroženijih kategorija stanovništva i povećanje kompetencija profesionalaca unutar sistema socijalne zaštite", podsetio je ombudsman.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.