Socijalna pomoć na čekanju - do dogovora državnih organa i lokalne uprave

Izvor: RTS, 05.Sep.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalna pomoć na čekanju - do dogovora državnih organa i lokalne uprave

Radnici Centra za socijalni rad u Paraćinu od sredine jula su bez direktora. Nema odgovorne osobe koja bi potpisala isplatu zarada, trenutne pomoći za socijalno ugrožene osobe ili trebovanje goriva. Lokalna samouprava kao osnivač i nadležno ministarstvo ne mogu da se usaglase oko imenovanja novog direktora.
Posle uzimanja obroka u narodnoj kuhinji koja radi pri Crvenom krstu, korisnici trenutne novčane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoći svrate i u Centar za socijalni rad. Skoro dva meseca situacija je ista. Iako novca na računu ima, bez potpisa odgovorne osobe - nema isplate.

Sava Milenković, korisnik pomoći Centra za socijalni rad, kaže da ne zna razlog:
"Priča se te jedno te drugo, da l‘ je Beograd da l‘ je Paraćin, šta je u pitanju? Ali ne samo ja, većina nas ispašta zbog lekova koje čekamo."
Sanela Kostić kaže da itri meseca nisu dobili novac za kiriju:
"Ne znam kako je do toga stiglo, patimo, muke sa tim."
Bivša direktorka je pre tri godine je podnela ostavku. U međuvremenu, zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, sredinom jula razrešena je te funkcije. Poslat je predlog za imenovanje novog direktora, ali iz Ministarstva još nije stigla saglasnost.
"Mi smo doneli skupštinsku odluku kojom ćemo izostanak saglasnosti, to jest bilo kakvog odgovora za imenovanje vršioca dužnosti ddirektora tumačiti kao ćutanje administracije u pozitivnom smislu", objasnio je Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin. "Imenovaćemo kandidata koji je poslednji predložen za imenovanje, što nije ispravna procedura jer zakon jasno piše da se direktor može postaviti samo uz prethodnu saglasnost ministarstva."
U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja kažu da lokalne samouprave mogu da v. d. direktora postave i bez saglasnosti ako su sigurne u svoj izbor. Takvih opština u Srbiji ima i ti centri, kako su rekli, normalno funkcionišu. 
"Nije dobro što on kao predsednik Opštine nije preuzeo na sebe odgovornost i imenovao to lice. On može i dan danas to da uradi, on je mogao to juče da uradi, on je mogao to da uradi 1. decembra 2017. godine", kaže ministar Zoran Đorđević. "Problem je dodatni danas što predsednik Opštine to da potpiše danas pitali bi ga sa pravom zaposleni što si nas sve vreme lagao, i nisi potpisao to 1. decembra."
U Opštini kažu da predstoji sazivanje sednice Skupštine i u skladu sa propisima postavljenje novog v. d. direktora. Rok za ćutanje administracije ističe 16. septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.