Izvor: B92, 22.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soba u kojoj će Milošević pripremati odbranu zaključana sa dva ključa

Hag -- Posle sedmodnevne pauze zbog bolesti optuženog, u Hagu bi u utorak trebalo da bude nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Tužilaštvu Haškog tribunala ostala su samo dva radna za završetak dokaznog postupka protiv Miloševiha koji je počeo pre više od dve godine. Prema postojećem planu suđenje će, od srede, biti prekinuto, a naredna tri meseca predviđena su za pripremu dokaza i svedoka odbrane, koji bi u sudnici trebalo da počnu da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavljuju krajem maja. U završnici izvođenja dokaza Tužilaštva najavljeno je svedočenje eksperata tužilaštva i nekoliko zaštićenih svedoka.

Gotovo svi relevantni svetski mediji bave se, ovih dana, ocenama vrednosti dokaza i svedočenja koje je Tužilaštvo predstavilo u sudnici tokom 300 radnih dana u ovom procesu. Izveštači i analitičari procenjuju da je Tužilaštvo prilično uverljivo pokazalo da su tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu počinjeni teški zločini, kao i da je Milošević, kao predsednik države, bio odgovoran za akcije srpskih snaga i jugoslovenske vojske na Kosovu. Uspešnim se opisuju i napori da se pokaže da je Srbija odnosno Jugoslavija, pomagala srpske snage u Hrvatskoj i Bosni, ali se sa velikim rezervama komentarišu najteži navodi optužnice koju čini 66 tačaka, oni prema kojima je Milošević odgovoran za genocid u Bosni.

"Na osnovu onoga što smo videli na sednicama otvorenim za javnost može se reći da nisu dokazane optužbe da je gospodin Milošević imao nameru da počini genocid," kaže za B92 Džudit Armata, advokat iz SAD, koja analizira suđenje za nevladinu organiziju Koalicija za međunarodnu pravdu. Ona međutim napominje da postoji mogućnost "da se sa dovoljno dokaza pokaže (Miloševićeva)odgovornost za saučesništvo u genocidu, jer u tom slučaju nije potrebno pokazati da je sam optuženi imao nameru da uništi bosanske Muslimani, već da je znao da takve namere ima rukovodstvo bosanskih Srba koje je, ipak, nastavio da značajno pomaže."

Uporedo sa komentarima o završnici dokaznog postupka Tužilaštva u Tribunalu se radi na obezbeđivanju tehničkih preduslova neophodnih Miloševicu, koji se brani sam, za pripremu odbrane. Kristijan Šartije, šef pres službe Haškog tribunala, podseća da naredbe sudskog veća i sekretarijata zahtevaju da se optuženom obezbedi potpuna privatnost u pripremi odbrane. "To je veoma važno, i znači da mu se mora omogućiti da se sprema za odbranu u uslovima u kojima će mu biti garatnovano da njegovi razgovori neće biti prisluškivani, odnosno da će sa svojim potencijalnim svedocima moći da vodi poverljive razgovore," objašnjava Šartije u izjavi za B92. "Da bismo ovo postigli mi smo napravili aranžan u pritvorskoj jedinici da mu dodelimo posebnu sobu u koju samo on može da uđe. Reč je o komplikovanom šistemu "duplog ključa" gde niko ne može da otključa vrata ukoliko nema oba ključa, što znači da niko od nas ne može da uđe u tu sobu jer je drugi ključ kod Miloševića," kaže Šartije.

Soba u pritvoru u kojoj će se Milošević pripremati za izvođenje svojih svedoka i dokaza izgledaće, po rečima Šartijea kao kancelarija. "Prostorija će imati i posebnu telefonsku liniju, jer se nedavna naredba o ograničavanju komunikacije Miloševiću ne odnosi na razgovore vezane za pripremu odbrane," podseća Šartije i dodaje da će "optuženi moći da se u toj sobi sastaje sa pravnim savetnicima, da ostavlja dokumente ili da radi na kompjuteru, ako želi, kako bi se pripremio za odbranu." Ukoliko neki svedoci ne budu želeli da o eventualnom svedočenju razgovaraju u zatvoru, u Tribunalu kažu da će biti razmotrene i neke druge mogućnosti. S obzirom da Milosević na početku suđenja nije prijavio sudu da nije sposoban da plaća svoju odbranu, on će morati da sam namiri i troškove pripreme za početak izvođenja svojih dokaza, javlja iz Haga dopisnik B92 Ljubica Gojgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.