Snežana Divac: Nisam ubica

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežana Divac: Nisam ubica

Supruga proslavljenog košarkaša navodi da je vlasnik „običnog minija” sa američkim tablicama i da je policija po službenoj dužnosti njeno vozilo već proverila

Snežana Divac, supruga proslavljenog košarkaša Vlade Divca, demantovala je juče tekst objavljen na sajtu magazina „Tabloid” da je ona vozila „mini kantrimen” koji je 25. jula ove godine usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu. Ona je navela da je vlasnik „običnog minija”, sa američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tablicama, kao i da je policija po službenoj dužnosti njeno vozilo već proverila.  

„Izražavam najdublje saučešće porodici Luke Jovanovića. Ne smem ni da zamislim njihov bol i tugu. Utoliko više, tekst u „Tabloidu” da sam ja ubica nije samo udar na mene i moju porodicu, već i na porodicu pokojnog Luke. Taj tekst je udar i na sve one koji su bili i koji će biti javno optuženi lažnim informacijama, kao i na sve građane koji svoje mišljenje grade na osnovu neistinitih podataka plasiranih u medijima. Zahtevam od policije i relevantnih institucija da sa istom revnošću ispitaju ko stoji iza javno objavljenih neistina da sam ja ubica koji se krije. Takođe, zahtevam da autori ovog kriminalnog teksta budu najstrože kažnjeni”, navela je Snežana Divac u otvorenom pismu upućenom medijima.

Novinarska udruženja oštro su kritikovala juče pisanje „Tabloida”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u svom saopštenju navelo je da je reč o listu koji „serijski krši sve profesionalne standarde i etičke norme novinarskog poziva”. UNS je najoštrije osudio postupak „Tabloida”, navodeći da taj list na internet izdanju, bez navođenja izvora ili dokaza, objavljuje ničim nepotkrepljene spekulacije o identitetu vozača „mini kantrimena”, koji je usmrtio Luku Jovanovića.

Tabloid piše i o navodnoj nameri policije da za dva dana lažno optuži nekog drugog za ovo ubistvo, naveo je UNS i dodao da je redakcija tog lista postupila suprotno osnovnim novinarskim pravilima i kada je tobožnju vest objavila bez jasnog navođenja autora.

Objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina kršenje je Kodeksa novinara Srbije i nespojivo je s novinarstvom, saopštio je UNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da je „Tabloid” u svom internet izdanju „bez dokaza i izvora, objavio opasnu spekulaciju o identitetu vozača koji je automobilom usmrtio Luku Jovanovića”. 

Ništa manje šokantna je i, takođe, ničim nepotkrepljena spekulacija „Tabloida” o tome da policija, uz znanje predstavnika najviše izvršne vlasti, priprema lažnu optužnicu kako bi se zataškao identitet pravog krivca, navodi se u saopštenju.

„Tabloid” je prekjuče u 21 čas na svom sajtu objavio da je Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu, u kasnim noćnim satima pre tri nedelje, usmrtila žena Vlade Divca, Snežana Divac, koja je vozila „mini kantrimen” i pobegla sa mesta nesreće. List je pozivajući se na „izvore iz srpske policije” naveo da je Snežana Divac iste večeri uspela da izbegne poteri, ali su je policijski službenici Uprave policije za grad Beograd identifikovali.

„Ona je posle udesa pozvala Ivicu Dačića, potpredsednika Vlade Srbije, i bivšeg ministra unutrašnjih poslova, i od tada beogradska policija muku muči kako da prikrije ubistvo, a da ipak pronađe žrtvu koju će izvesti na sud. Za dva dana, policija bi mogla da završi montiranje slučaja, i ponudi javnosti izvršioca koji nije pogazio Luku Jovanovića”, navodi „Tabloid”.

Podsetimo, policija više od tri nedelje traga za vlasnikom i vozačem „mini kantrimena” koji je usmrtio Luku Jovanovića. 

D. Vukosavljević

objavljeno: 16.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.