Sneg ometa kretanje i vozila i pešaka, opasnost od  poledice

Izvor: RTS, 16.Dec.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg ometa kretanje i vozila i pešaka, opasnost od poledice

Saobraćaj je otežan zbog velike količine snega koji bez prestanka pada više od dva dana. Putevi prvog prioriteta su prohodni, a radi se na čišćenju i ostalih saobraćajnica. Oprez i vozačima i pešacima zbog poledice i grana koje se obrušavaju na prolaznike i automobile.
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava vozače da brzinu prilagode vremenskim prilikama i da nikako ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << voze sa letnjim gumama.

"Manja je težina posledice ako vozite 40, 50, proklizite i udarite u drvo, nego ako vozite 70, 80, 90. Ako se utvrdi da je u nesreći učestvovalo vozilo sa letnjim gumama, vlasnik tog vozila će snositi svu štetu. Jako skupo može da vas košta ako imate letnje gume i izazovete saobraćajnu nesreću", ističe Okanović.
Automobile je neophodno dobro očistiti da se sneg koji sa njih pada ne bi topio na kolovozu, a vozači posebnu pažnju treba da obrate na pešake koji se kreću kolovozima.

Putarske službe su na terenu bile tokom noći, a čišćenje je nastavljeno od ranog jutra.
Prilazi turističkim centrima su prohodni, ali je neophodna zimska oprema. Ako krećete na put, obavezno sa sobom imajte vodu i hranu.
Za kamione sa prikolicom saobraćaj je potpuno zabranjen na prilazima Goču, Kopaoniku, ali i putevima koji vode u planinske predele Valjeva, Užica i Paraćina.
Put Kraljevo–Raška koji vodi kroz dolinu Ibra je očišćen.
Putevi u užičkom i zlatiborskom kraju prohodni
Svi magistralni putevi na području Zlatiborskog okruga su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, izjavio je za Tanjug direktor "Puteva Užice" Leka Korićanac.
Prema njegovim rečima, saobraćaj je danas dozvoljen na podučju Zlatiborskog okruga i kamionima i šleperima, a snega na kolovozu ima tek na pojedinim deonicama od dva do tri centimetra.
Svi putni pravci prohodni su i na području grada Užica, a radnici JP Niskogradnja imaju 24-časovno dežurstvo, kaže direktor JP "Užice razvoj" Nikola Maksimović.
"Soli i rizle ima dovoljno, a u čišćenje snega uključena je i dodatna mehanizacija. Čiste se i putevi na seoskom području, pa prigradski i gradski prevoz funkcioniše bez otkazanih polazaka", kaže Maksimović.

U Užicu noćas očekuju temperaturu do -20 stepeni, a putari će tokom noći posipati so i rizlu.
Prvi sneg u Jagodini i Pomoravlju, osim lepih zimskih ugođaja, doneo je i puno vode na ulicama, više pacijenata u Urgentnoj službi, a vozovi kasne do 60 minuta.
Iako sneg nije visok, na ulicama je puno raskvašenog, neočišćenog, vodenog snega, uključujući i glavnu ulicu. Od snega nisu očišćeni ni trotoari a ni pešački prelazi.
Na Železničkoj stanici u Jagodini kažu da "zbog snega i drugih problema" vozovi kasne iz oba pravca, i Begrada i Niša, 50 do 60 minuta.
Krenuti ranije na posao 
U pojedinim delovima Beograda ima više od 40 centimetara snega. Ulice prvog prioriteta, odnosno one kojima saobraćaju linije gradskog prevoza, uglavnom su prohodne i očišćene, što nije slučaj sa sporednim ulicama.
Darko Glavašević iz Sektora za vanredne situacije Grada Beograda rekao je za RTS da su putari radili i na delu puteva drugog prioriteta, a da je oko 2.500 ljudi angažovano na čišćenju.
Neke tramvajske linije jutros su kasnile, a nadležni savetuju da se, zbog vremenskih prilika, na posao krene ranije.
Opasnost sa drveća 
Potrebno je obratiti pažnju na drveće koje je opterećeno snegom, usled čega se lome grane i padaju na vozila i prolaznike.

Toga je najviše u ulicama Cara Dušana, Džordža Vašingtona, u Bulevaru oslobođenja, Severnom bulevaru, ali i ostalim beogradskim naseljima, kao i u drugim mestima u Srbiji.
Glavašević upozorava građane na poledicu koja se očekuje od večeras, jer so tada ne deluje.
"Mi ćemo tokom popodneva, kada padne temperatura, bacati i so i rastvor, ali može doći i do formiranja poledice", kaže Glavašević.
Čišćenje snega ispred svoje zgrade ili lokala je obavezno. Sneg nemojte bacati na kolovoz, već ga odlažite sa strane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.