Smrtnost trudnica i porodilja smanjena za 50 odsto

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtnost trudnica i porodilja smanjena za 50 odsto

Smrtnost žena zbog problema vezanih za trućnoću opala je za gotovo 50 procenata u poslednjih 25 godina, saopštile su danas UN i Svetska banka.

Ipak, samo devet zemalja je uspelo da ostvari Milenijumske ciljeve koje su postavile UN, navodi se u izveštaju agencija UN i Svetske banke.

"Ovaj izveštaj pokazuje da će do kraja 2015 smrtnost majki opasti za 44 odsto u odnosu na 1990. godinu", izjavila je doktorka Lale Saj, koordinatorka za reproduktivno zdravlje i istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

To je ogroman napredak, ali on nije ujednačen u različitim zemljama i delovima sveta, budući da je 99 odsto smrtnih slučajeva dešava u zemljama u razvoju, precizirala je ona na konferenciji za štampu u Ženevi.

U izveštaju koji je objavio i britanski medicinski časopis Lanset, navodi se da je oko 303,000 žena umrlo 2015. godine od komplikacija tokom trudnoće ili šest nedelja posle porođaja, u odnosu na 532,000 u 1990.godini.

"To je jednako proceni globalne stope od 216 smrtnih slučajeva na 100,000 rođene dece u odnosu na 385 u 1990.godini," iznosi se u izveštaju, prenosi AFP.

Članice Ujedinjenih nacija su se u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva obevezale da će smanjiti smrtnost trudnica i porodilja za 75 odsto do 2015. godine, ali taj cilj je postiglo samo devet zemalja, dok je još 39 devet zabeležilo "značajan napredak" rekla je Saj.

Najveći napredak zabeležen je u istočnoj Aziji gde je stopa smrtnosti porodilja i trudnica opala sa približno 95 na 27 na 100,000 rođene dece.

U izveštaju se ističe da je veliki napredak postignut i u podsaharskoj Africi gde je stopa smrtnosti majki smanjena za 45 odsto u poslednjih 25 godina.

Od ključnog značaja bili su,kako se navodi, dobra higijena prilikom neophodnih intervencija, davanje hormona oksitocin neposredno posle porođaja kako bi se sprečilo krvarenje i identifikacija potencijalno fatalnih problema poput hipertenzije izazvane trudnoćom.

UN su sada postavile cilj da se stopa smrtnosti trudnica i porodilja smanji na manje od 70 na 100,000 rođene dece do 2030. godine.

Prema rečima doktora Babatunde Osotimehina, izvršnog direktora Fonda UN za stanovništvo da bi se to postiglo, potrebno je povećati broj babica i poboljšati obuku drugih zdravstvenih radnika dostupnih trudnicama i porodiljama.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

UN: Smrtnost trudnica i porodilja smanjena za 50 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2015

Smrtnost žena zbog problema vezanih za trudnoću opala je za gotovo 50 procenata u poslednjih 25 godina, saopštile su danas UN i Svetska banka...Ipak, samo devet zemalja je uspelo da ostvari Milenijumske ciljeve koje su postavile UN, navodi se u izveštaju agencija UN i Svetske banke..."Ovaj izveštaj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.