Šmit osudio zaključke Srpske o prenosu nadležnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021, 16:32

Šmit osudio zaključke Srpske o prenosu nadležnosti

Šef OHR u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, oštro je danas osudio zaključke NSRS od petka o prenosu nadležnosti sa BiH i pozvao na, kako je naveo, puno poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

"Sve strane moraju da deluju unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke", naveo je Šmit, navodi se u saopštenju objavljeno na zvaničnoj internet stranici OHR-a.

On kaže da građani BiH žele mirnu i prosperitetnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budućnost, kao i da je spreman da da svoj doprinos tom cilju na, kako navodi, "odlučan i odgovoran" način.

"Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom delovanja", naveo je Šmit i dodao:

"Snažno osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak. Usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na preduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

Šmit poručuje da su, kako navodi, radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana pretnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske.

On kaže da liderstvo zahteva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog.

To je, prema njegovim rečima, suština demokratije i to je ono što je potrebno da bi dejtonske institucije funkcionisale u interesu svih građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Osuđujem akte Narodne skupštine Republike Srpske"

Izvor: B92, 13.Dec.2021

Kristijan Šmit oštro je danas osudio zaključke NSRS od petka o prenosu nadležnosti sa BiH i pozvao na puno poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.