Smanjena lista čekanja u Domovima zdravlja

Izvor: RTS, 04.Sep.2009, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena lista čekanja u Domovima zdravlja

Većina državnih zdravstvenih ustanova smanjila vreme čekanja za specijalistički pregled, ali ne i redove za zakazivanje.

Prema odluci Ministarstva zdravlja, svi koji na prvi specijalistički pregled u državnoj ustanovi ne mogu doći na red u roku od mesec dana, imaju pravo na nadoknadu novca za pregled na privatnoj klinici.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje stigli su zahtevi dvadesetak pacijenata da im se nadoknade pregledi kod privatnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nijedna dosadašnja odluka Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, nije tako brzo dala rezultate.

Većina državnih ustanova smanjila je vreme čekanja za specijalistički pregled do 30 dana, ali ne i redove za zakazivanje.

"Ja sam imala šlog, imam alergiju od ambrozije, čekam tri, samo jedan šalter radi, a samo jednom se u tri meseca zakazuje", rekla je jedna pacijentkinja.

Bolnica "Sveti Sava" u Beogradu ima veliki broj ranije zakazanih pregleda, pa se čeka duže od mesec dana. U toj ustanovi kažu da će se potruditi da ubrzaju preglede, kako se novac bolnice ne bi prelivao na račune privatnih klinika.

Direktor Milan Savić rekao je da se pregled krvnih sudova glave i vrata radi na malo mesta u gradu, zbog čega je u ovoj bolnici veliki priliv pacijenata.  

Savić je dodao da se za urgentne slučajeve koji nisu hospitalno lečeni, ne prave nikakve liste čekanja, niti im se zakazuje pregled.

S druge strane, pacijenti u Domovima zdravlja, kažu, da sada kraće čekaju na ultrazvučni pregled nego kod izabranog lekara.

Osim smanjenja liste čekanja, odluka Ministarstva i Fonda doprineće da se sagleda i stvarno stanje unutar zdravstvenog sistema.

"Ovo je pravi način da uočimo gde postoji problem i da ga rešimo ukoliko je rešenje moguće, a ukoliko rešenje nije moguće, zašto ne uključiti privatni sektor", rekla je direktorka RZZO Svetlana Vukajlović.

Pregled može da uradi svaki zdravstveni osiguranik kod privatnika koji ima dozvolu za rad od Ministarstva, uz uput izabranog lekara i potvrdu državne ustanove da nije u mogućnosti da ga primi u narednih 30 dana.

Nadoknada za pregled kod privatnika, važi samo za prvi specijalistički pregled, ali ne i za dijagnostičke procedure.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.