Služen parastos i položeni vijenci za ubijene

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2014, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Služen parastos i položeni vijenci za ubijene

BANJALUKA - Služenjem parastosa u hramu Hrista Spasitelja i polaganjem vijenaca na groblju "Sveti Pantelija" danas je u Banjaluci nastavljeno obilježavanje 19. godišnjice masovnog stradanja i progona Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", izjavio je da očekuje da će Međunarodni sud pravde prihvatiti činjenicu "da su Hrvati nad Srbima 1995. počinili genocid u akciji 'Oluja'".

"Ove godine imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << suđenje u međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske ko je nad kim počinio genocid. Očekujemo presudu do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine i o tom pitanju smo umjereni optimisti", rekao je Štrbac. Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, podsjetio je da ih je svake godine sve manje "jer je politika uzela maha i ništa ne radi po pitanju njihovog statusa".

"Preko 30.000 lica izbjeglih iz Hrvatske nije riješilo svoj radni status. Dosta je toga moguće uraditi, a Hrvatska želi samo da razgovara s BiH. I evo, neki dan je prvi put BiH, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, nešto pozitivno uradilo po pitanju nas", naveo je Puzigaća.

Parastosu je prisustvovao i Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a, koji smatra da će EU imati sporan antifašistički kredibilitet sve dok žrtve "Oluje" i "Bljeska" ne dožive pravdu, a preživjeli Srbi povratak svojih prava.

"Radi se o ljudima koji su u ovom trenutku praktično izgnanici iz EU. Ne može neko u EU da tvrdi da ima rješenja za Siriju, za druga krizna žarišta u svijetu, a da je pri tome na samoj teritoriji EU stotine hiljada obespravljenih ljudi", zaključio je Tadić.

Prije 19 godina u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta, na području tadašnje Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000, a protjerano oko 220.000 Srba.

Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, čestitao je danas građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, rekavši, između ostalog, da Hrvatska nakon pobjede u ratu mora pobijediti i u miru.

"Pobijediti u miru znači izgraditi demokratsku i funkcionalnu državu, državu ravnopravnih građana, ljudskih prava i sloboda, zemlju u kojoj vlada pravo, a institucije države služe građanima", istakao je hrvatski predsjednik.

Inače, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj se tradicionalno obilježava 5. avgusta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.