Slučaj Ivanović: Žalba na odluku o puštanju policajaca

Izvor: N1 televizija, 13.Feb.2018, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Ivanović: Žalba na odluku o puštanju policajaca

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja rekao je da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Mitrovici da ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić je ovakvu odluku suda obrazložio time da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora, prenosi Insajder.

Tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i sudija različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci.

Kabašić je naveo da je tužilac pritvor za policajce tražio na osnovu toga da će osumnjičeni uništiti dokaze ako se nađu na slobodi i da će ponoviti krivično delo, a da sud smatra da po tim osnovama policajcima ne može biti određen pritvor.

"Sud smatra da oni odgovaraju za krivično delo prepravljanje dokaza, tako što su u konkretnoj prilici, za konkretan dan, u istrazi koja se vodi u konkretnom slučaju narušili mesto dokaza... znači, oni ne mogu opet da se vrate tamo i naruše dokaze ili da ponovo počine krivično delo", rekao je Kabašić za Insajder.

Kako je objasnio, ova dva policajca su bili prvi koji su, kada su čuli „zapomaganje jedne žene“, stigli do mesta ubistva Olivera Ivanovića.

Sud prihvatio objašnjenje policajaca

Međutim, iz izjave Kabašića se zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar jer nisu odmah videli ni krv, ni povrede kod Ivanovića.

"Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela", rekao je Kabašić, dodajući da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

 Kabašić naglašava da sud nije doneo odluku da policajci budu oslobođeni istrage, već je dozvolio da se brane sa slobode.

Sve okolnosti i dešavanja sa mesta ubistva biće predmet istrage, pa i to da li su policajci uzeli čauru sa lica mesta.

Za sada međutim, prema oceni suda, ne postoji dovoljno razloga da im se, po osnovu na koji se tužilaštvo poziva, odredi pritvor.

Činjenica je međutim, kaže Kabašić, da je jedan od policajaca bio na licu mesta, da je dirao dokaze i da nije obezbedio dokaze izvršenja krivičnog dela i to je dovoljno za pokretanje istrage, ali to ne utiče na određivanje pritvora i ne utiče na to da li će se braniti sa slobode.

On je postavio pitanje zašto je tužilac čekao 23 dana da pokrene postupak protiv policajaca koji si dirali mesto dokaza.

"Sačekaćemo da odluka po žalbi bude predata Apelacionom sudu, da Apelacioni sud odluči ko je u pravu", rekao je Kabašić.

Sulja: Policajci uklonili čauru s lica mesta

Za razliku od sudije Kabašića, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja za Insajder kaže da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

"Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru", rekao je Sulja.

Suprotno od sudije, tužilac tvrdi da se na snimku vidi da su policajci odgovorni za uzimanje čaure sa lica mesta.

"Njih dvojica su, kako se može videti na snimku, dok su obezbeđivali mesto zločina uzeli čauru i sve vreme bili na telefonu sa nekim. Sve ovo nam je bilo sumnjivo, pa smo zbog toga odlučili da zatražimo pritvor za ovu dvojicu policajaca", naveo je Sulja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo uložilo žalbu u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Danas, 13.Feb.2018

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Severnoj Mitrovici Šućri Sulja izjavio je za portal Insajder da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Mitrovici da ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.