Slovenija zbog izbeglica jača granicu sa Hrvatskom

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija zbog izbeglica jača granicu sa Hrvatskom

Slovenija namerava da ojača granicu sa Hrvatskom uoči mogućeg talasa izbeglica koji traže novi put do zemalja Šengena, kaže direktor slovenačke policije .

"Granica sa Hrvatskom je spoljna granica Šengena i iz tog razloga pod jakom je policijskom kontrolom", rekao je Marjan Fank.

Pošto je hrvatski premijer Zoran Milanović najavio da će Hrvatska dozvoliti slobodan prolaz izbeglicama preko njene teritorije, Fank je naveo da će slovenačka policija morati da pojača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage na graničnm prelazima.

"U ovom trenutku, nismo ojačali naše jedinice (granične prelaze), ali sada, sa promenljenom situacijom, mi ćemo svakako morati da usresredimo svoje jedinice na očekivanim graničnim prelazima da bi ubrzali procedure sa izbeglicama", rekao je Fank, prenela je agencija AFP.

Fank je potvrdio da je slovenačka policija angažovala rezervu policije da popune sastav u oblastima blizu granice sa Mađarskom.

"Glavni razlog za ponovno uvođenje granične kontrole na granicama je odluka Mađarske da dodatno pooštri svoj granični režim sa Srbijom. To znači nekoliko desetina hiljada izbeglica u Mađarskoj će tražiti put za izlaz", naveo je Fank.

AFP navodi da je Mađarska primila oko 175.000 izbeglica ove godine, od kojih je većina samo prošla kroz tu zemlju i nastavila dalje ka Nemačkoj, Švedskoj.

Međutim, Budimpešta je odlučila da podigne visoku žičanu ograde na južnog granici sa Srbijom i danas je došlo do sukoba policije i izbeglica na Horgošu, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GRANICA S HRVATSKOM OTVORENA: Zbog migranata policija detaljno kontroliše kamione

Izvor: Kurir, 17.Sep.2015, 09:14

Granica sa Hrvatskom nije zatvorena, ali je s njihove strane kontrola znatno pojačana, a posebno se proveravaju kamioni zbog mogućeg prevoza ili skrivanja migranata..BEOGRAD – Hrvatska policija od jutros pojačala je kontrole ulaska zbog povećanog priliva migranata u tu zemlju...Zbog detaljnijih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.