Slovenija, policija će moći da koristi električne paralizatore

Izvor: RTS, 19.Feb.2017, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija, policija će moći da koristi električne paralizatore

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica u Sloveniji ubuduće će u posebnim okolnostima za onesposobljavanje opasnih osoba tokom intervencije umesto vatrenog oružja smeti da koriste električne paralizatore.
To je omogućeno novim zakonom o policijskim ovlašćenjima koja je u petak usvojio parlament.
Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkes Žnidar kaže da je cilj dopuštanja korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te opreme da se policiji omogući da bez upotrebe vatrenog oružja i sa sigurne udaljenosti "neutrališu opasne osobe" u situacijama kad u rukama imaju hladno oružje, poput noža ili opasne predmete, kao što je recimo sekira.
Istim zakonom, policiji su data ovlašćenja da sakuplja i sortira podatke o svim putnicima koji lete avionom, što se tumači kao napor policije u borbi protiv terorističkih pretnji.
Dopušteno joj je da u istu svrhu i radi kontrole graničnog saobraćaja koristi optičke čitače radi identifikacije registarskih tablica automobila u saobraćaju.
Istim zakonom, policija dobija ovlašćenja i da reaguje efikasnije u slučaju nasilnih navijačkih grupa i pojedinaca, prenela je Hina.
Pojedincima se za incidente na stadionima može izreći dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim dešavanjima.
Policija će moći i da prekine putovanje grupe navijača na sportska dešavanja ako kod njih nađe zabranjena sredstva ili utvrdi da nameravaju da krše javni red i mir.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.