Izvor: RTS, 21.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija podržava Srbiju

Slovenija u potpunosti podržava približavanje Srbije EU, izjavio šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar, nakon susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Ministri razgovarali i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i situaciji u regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravio je u dvodnevnoj poseti Sloveniji.  

Tvrdnja zagrebačkog lista "Nacional" da je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić povezao crnogorskog premijera Mila Đukanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa ubistvom Ive Pukanića, notorna je neistina, naglašava Jeremić.

"To je notorna neistina. Nemam nikakva saznanja o tom slučaju i nisam nikad ništa slično izjavio na bilo kom mestu. Koristim ovu priliku da najoštrije demantujem pisanje Nacionala", rekao je Jeremić posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je energično demantovao tvrdnju zagrebačkog lista "Nacional" da je za crnogorskog premijera Mila Đukanovića rekao da je "na neki način" povezan sa ubistvom Ive Pukanića.

Jeremić je "notornom neistinom" nazvao tvrdnju "Nacionala" da je krajem decembra u Sarajevu, u privatnom razgovoru tokom jedne večere, izjavio da je potpuno siguran da je Đukanović znao da će vlasnik toga lista biti ubijen i da je u tome na neki način i učestvovao.

Šef srpske diplomatije razgovarao je u Ljubljani sa slovenačkim kolegom Samuelom Žbogarom, koji je istakao da Slovenija u potpunosti podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i da je nakon prošlogodišnjeg potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju došlo vreme da se nađu načini za odmrzavanje i dalju primenu tog sporazuma.

"Govorili smo o modalitetima kako će se prevazići aktuelne prepreke na tom putu", naveo je Jeremić.

Žbogar je naveo da očekuje da će Srbija ove godine dobiti liberalizaciju viznog režima sa EU, i dodao da se nada da će Beograd ispuniti sve uslove, a da će se Slovenija unutar EU zalagati da do toga što pre dođe.

Govoreći o bilateralnim odnosima dve zemlje, Jeremić je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora oko takozvanih izbrisanih građana Slovenije, među kojima je dosta Srba, kojima je, pošto nisu 1991. godine tražili slovenačko državljanstvo, oduzeto pravo boravka u toj zemlji, što će biti razrešeno "u najskorijoj budućnosti".

Jeremić je ocenio da će to poboljšati odnose dve zemlje u ovoj godini, i izrazio nadu da će se saradnja povećati u još nekim oblastima, kao i da će još neki postojeći problemi biti rešeni.

Na sastanku je bilo reči i o pitanju učenja srpskog jezika kao fakultativnog u školama u Sloveniji, Jeremić se sa slovenačkim kolegom složio da će od ove godine "to biti stvar koja će ići glatko".

"Optimista sam kad je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije", zaključio je Jeremić.

Žbogar je rekao da će se naći neko rešenje za imovinu srpskih preduzeća koja je ostala u Sloveniji posle njenog osamostaljenja i da će se u martu u Beogradu održati sastanak na kome će se rešavati sva otvorena pitanja vezana za to.

Jeremić je razgovarao i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom i premijerom Borutom Pahorom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić demantuje "Nacional"

Izvor: B92, 21.Jan.2009

Split -- Košarkaši Crvene zvezde napadnuti su sinoć na splitskom aerodromu prilikom povratka iz tog grada posle utakmice sa domaćim timom u okviru regionalne NLB lige... Grupa od oko 20 huligana upala je u aerodromsku zgradu i kamenjem i flašama gađala članove "crveno-belih", ali i ostale putnike...

Nastavak na B92...

Jeremić: Slovenija podržava ukidanje viza i put Srbije ka EU

Izvor: Blic, 21.Jan.2009

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas Tanjugu da Slovenija daje punu podršku Srbiji za nastavak evropskih integracija i za što skorije ukidanje viznog režima za putovanje građana Srbije u Evropsku uniju...On je, nakon sastanka sa slovenačkim rukovodstvom, istakao da Srbija ima punu...

Nastavak na Blic...

Politka - ukratko...

Izvor: Glas javnosti, 22.Jan.2009, 07:37

Vuk Jeremić u Francuskoj..BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, prenosi Beta, od danas boravi u Francuskoj. Tokom boravka u Parizu, Jeremić će se sastati sa ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom...Kako je najavljeno, on će razgovarati i sa spoljnopolitičkim...

Nastavak na Glas javnosti...

Jeremić: Godina integracija Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2009

PARIZ - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras, posle razgovora sa svojim francuskim kolegom Bernarom Kušnerom, da ova godina "mora da bude godina integracija u Evropsku uniju, kako za Srbiju, tako i za ceo zapadni Balkan"..."Godina 2008. je bila godina trauma,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.