Slovenci su najljubazniji, Bosanci najneljubazniji prodavci regionu, kakvi su Srbi?

Izvor: BKTV News, 21.Jul.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci su najljubazniji, Bosanci najneljubazniji prodavci regionu, kakvi su Srbi?

Najkvalitetniju uslugu u regionu kupac će dobiti u Sloveniji. Srbija je na visokom drugom mestu. Prema najnovijem istraživanju agencije Heraklea, poslednje mesto prema ljubaznosti trgovaca zauzela je Bosna i Hercegovina.

Ni proizvod ni cena, već osmeh i poverenje prodavca. To su često važnije stavke za kupca od deklaracije proizvoda.
Kupci kažu da ukazivanje na proizvod koji je jefitiniji od onoga koji su ono prvobitno hteli da kupe, pokazuje iskrenost i želju prodavca >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da pomogne.
Drugi, pak, vole kada je prodavac informisan i ljubazan. Kada nije tako, okreću se i napuštaju radnju.
Da se kupac ne bi okrenuo i otišao, prodavac mora da ga pozdravi, sazna šta tačno želi da kupi, da poznaje proizvode, ponudi drugi i i zahvali na poseti.
“Kada uđu u našu radnju, govor tela, kako ste ga dočekali, ako ima osmeh na licu, mislim da je to ono što je nam nedostajalo u orethodnom vremenu. Entuzijazam i neka vrsta oduševljenja koju stranci imaju, evo mi polako učimo”, kaže koordinator prodaje Željko Milović.
Prodavac prvo mora da nauči da je baš on prva slika koju vidi kupac, a o robi koju prodaje mora da zna više od onoga ko je spreman da je plati. Od toga zavisi i njegova plata. Zato i u Srbiji od nedavno postoji obuka prodavaca.
“Jedan od najboljih načina da kontrolišete svoje radnike je da komunicirate. Mi smo u poslednje dve godine otvorili sve moguće kanale komunikacije sa našim potrošačima. Kroz direktnu komunikaciju sa njima, dobićete najbolje informacije, znaćete najbolje šta se dešava na terenu”, objašnjava menadžerka Olivera Ćirković.
Ne obavezuje samo konkurencija trgovce da teže što kvalitetnijoj usluzi.
”Zakonske obaveze obavezuju trgovca da sve ono što je izrekao, kasnije važi u teretu dokazivanja. Upravo je trgovac taj koji mora da dokaže da je nešto uradio odnosno nije uradio”, ističe Zoran Nikolić iz Unije potrošača Srbije.
Od septembra trgovci će morati da budu još oprezniji, jer stupa na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača koji će ih obavezivati na još odgovorniji pristup kupcu.
Izvor: economy.rs
The post Slovenci su najljubazniji, Bosanci najneljubazniji prodavci regionu, kakvi su Srbi? appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.