Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šleperi otrovnog paradajza na našim pijacama

Šleperi otrovnog paradajza na našim pijacama

Građani Srbije su, po svemu sudeći, pojeli protekle nedelje desetine šlepera paradajza punog pesticida. Ovo otrovno povrće iznenada se pojavilo na leskovačkoj kvantaškoj pijaci po više nego niskoj ceni - pet dinara po kilogramu. I nastala je prava pomama.

Nikoga nije bilo briga zašto je paradajz tako jeftin i zašto mu je cena naglo pala sa 30 dinara. Kupovalo se i na kilogram za kuću, ali i na šlepere za dalju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prodaju.

Paradajz je najverovatnije stigao iz Grčke. Povrće je, kako nezvanično saznajemo, bilo namenjeno nemačkom tržištu, ali tamo nije prošlo provere ispravnosti i... Kako je čitav kontingent dospeo do Leskovca, ne zna se tačno, ali je moguće da se u povratku vlasnik setio da robu proda usput, da je ne vraća u Grčku. Iz Leskovca je ista roba stigla dalje i na kvantaške pijace drugih gradova, samo tamo cena nije bila tako niska već regularna.

Paradajz je morao da stigne u Nemačku u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, a sazreo je, tvrde povrtari, na brzinu, pomoću raznih hemikalija. To su, prema navodima leskovačkih povrtara, utvrdile nemačke sanitarne vlasti i celokupni kontingent od 100 šlepera vratile.

- Prema onome što smo tih dana čuli od vozača šlepera na kvantaškoj pijaci, 100 šlepera paradajza je krenulo iz Grčke u Nemačku, ali nemačka sanitarna inspekcija je tokom kontrole utvrdila da je paradajz pun pesticida, da je neukusan jer je na veštački način sazreo, pa ga je vratila - priča Miljan Stojković iz leskovačkog sela Navalin, koji zajedno sa ocem poseduje najveće staklenike za proizvodnju ranog povrća na jugu Srbije.

Veći deo tog paradajza završio je na kvantaškoj pijaci u Leskovcu.

- Zbog niske cene, nakupci su nagrnuli sa svih strana. Manji deo prodali su na leskovačkim pijacama, a veći je otišao u Beograd i u druge gradove Srbije, gde se prodavao po pet puta većoj ceni. Nakupci su zaradili velike pare, a mi, domaći proizvođači, finansijski smo unišetni jer smo automatski morali da spustimo cene - dodaje Stojković pitajući se kako i uz čiju dozvolu se neispravan grčki paradajz prodao u Srbiji.

Tih dana Leskovčani su se radovali jeftinom paradajzu, ali su se istovremeno žalili na njegov loš ukus i zelenu unutrašnjost.

- Imala sam utisak da jedem nezreli kivi - veli domaćica Mladenka Jović.

Svetlana Stankov iz Ministarstva poljoprivrede izjavila je juče za 'Blic' da ovaj paradajz nikako nije smeo da bude na trpezama širom Srbije, ali da nemaju informacije kako se to desilo.

- Nadam se da ćemo već danas znati nešto više i obavestiti javnost - rekla je Svetlana Stankov.

Takođe i u Upravi carina juče nisu mogli da nam kažu kako je otrovni paradajz uopšte ušao na naše tržište, i najavili su da će danas o tome imati više informacija.

Samo nekoliko dana ranije inspektori iz Ministarstva poljoprivrede su upravo za 'Blic' tvrdili da na našem tržištu nema voća i povrća koje je zatrovano pesticidima.

Iako ovog paradajza više nema na leskovačkim pijacama vrlo je moguće da ga još ima na tezgama i u radnjama u drugim mestima Srbije.

Inače, posle cene od pet dinara za kilogram, tržište paradajza na leskovačkoj pijaci stabilizovalo se početkom ove nedelje, pa se sada kilogram prodaje po ceni od 25 do 30 dinara.

Milica Ivanović - Miroslava Cvejić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.