Slavlje zbog odlaska Saleha

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavlje zbog odlaska Saleha

Na ulicama Jemena slavlje zbog odlaska predsednika Saleha na lečenje u Saudijsku Arabiju. Građani se nadaju da to predstavlja pad režima. Eksplozije i pucnjava u Sani i Taizu.

Protivnici režima predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha proslavljaju njegov "odlazak" u Saudijsku Arabiju na lečenje posle ranjavanja u petak. Građani Sane i Taiza slave, kako kažu, "pad režima".

Više hiljada mladih okupljenih u blizini Univerziteta u Sani uzvikivalo je "Danas je rođen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novi Jemen" i "Gotovo je, režim je pao".

U Taizu, drugom gradu gde su se održavali najmasovniji protesti, demonstranti su se okupili u centru grada uzvikujući "Sloboda, sloboda, Ali je pobegao".

Istovremeno su u napadu oružane grupe na predsedničku rezidenciju u Taizu ubijena četiri vojnika. Za taj napad smatra se odgovornom grupa osnovana s ciljem osvete za ubistva demonstranata na protestima protiv režima predsednika Saleha.

Bezbedonosni zvaničnici su naveli da je u napadu pobunjenika na vojni konvoj na jugu zemlje poginulo devet vojnika, a za sada nije poznato ko stoji iza tog napada u provinciji Abjan.

Najmanje dve osobe su poginule, dok je 15 povređeno prilikom eksplozije u vojnoj bazi u Sani koju je koristio bivši jemenski vojni general Ali Mohsen koji je prebegao na stranu opozicije.

Uzrok eksplozije za sada je nepoznat. Ipak, prema nezvaničnim podatcima do eksplozije je došlo greškom u rukovanju.

Mohsena vlasti, inače, optužuju da je isplanirao napad na predsedničku palatu u petak kada je povređen jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh.

Saleh, koji je na vlasti 33 godine, napustio je juče zemlju s većinom članova porodice i otišao u Saudijsku Arabiju, gde je operisan kako bi bili izvađeni šrapneli iz njegovih grudi.

Dok zvaničnici tvrde da Salehovo zdravlje nije ugoženo, njegova predsednička funkcija svakako jeste ugrožena posle četiri meseca građanskih protesta i sve većeg pritiska da napusti vlast.

Ocenjuje se da bi napuštanje zemlje u takvoj situaciji, čak i zbog lečenja, moglo da oteža Salehu da se održi na vlasti i da bude shvaćeno kao prvi korak ka predaji vlasti.

Potpredsednik zemlje Abdel Rabo Mansur Hadi, koji prema ustavu treba da preuzme upravljanje zemljom u odsustvu šefa države, razgovarao je s ambasadorom SAD u Sani Džeraldom Fejerstajnom o situaciji u Jemenu posle ranjavanja predsednika Saleha.

Kako je prenela državna agencija Saba, Hadi je zvanično preuzeo upravljanje državom.

Tako su odagnane nedoumice da bi najstariji Salehov sin Ahmed, koji je i komandant Republikanske garde, mogao da preuzme vlast, kako su prethodno navodili neki izvori.

U raketnom napadu u petak pogođena je džamija u predsedničkoj palati tokom molitve, i tada je poginulo 11 čuvara, a pet zvaničnika je teško ranjeno i prebačeno u Saudijsku Arabiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.