Читај ми!

Primirje u Jemenu

Plemenske vođe prihvatile primirje, koje je ponudio vršilac dužnosti predsednika Jemena Abdrabi Mansur Hadi. Građani proslavili odlazak predsednika Saleha na lečenje u Saudijsku Arabiju. Eksplozije i pucnjava u Sani i Taizu.

Odmah pošto je preuzeo upravljanje državom, dosadašnji potredsednik Jemena Abdrabi Mansur Hadi zatražio je od plemena da se pridržavaju primirja, kako bi smrtonosne borbe u prestonici prestale. Plemenske vođe su prihvatile taj poziv.

Hadi je, takođe, rekao da će povući trupe iz susedstva Sane, gde su se odigrale najžešće borbe i gde su blokirani putevi ka prestonici i drugim veliki gradovima, javlja Rojters.

Inače, pošto je Hadi preuzeo upravljanje državom, što je i bilo predviđeno ustavom, odagnane su nedoumice da bi najstariji Salehov sin Ahmed, koji je i komandant Republikanske garde, mogao da preuzme vlast, kako su prethodno navodili neki izvori.

Protivnici režima predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha danas su proslavili njegov "odlazak" u Saudijsku Arabiju na lečenje posle ranjavanja u petak. Građani Sane i Taiza slavili su, kako kažu, "pad režima".

Više hiljada mladih okupljenih u blizini Univerziteta u Sani uzvikivalo je "Danas je rođen novi Jemen" i "Gotovo je, režim je pao".

U Taizu, drugom gradu gde su se održavali najmasovniji protesti, demonstranti su se okupili u centru grada uzvikujući "Sloboda, sloboda, Ali je pobegao".

Istovremeno su u napadu oružane grupe na predsedničku rezidenciju u Taizu ubijena četiri vojnika. Za taj napad smatra se odgovornom grupa osnovana s ciljem osvete za ubistva demonstranata na protestima protiv režima predsednika Saleha.

Bezbedonosni zvaničnici su naveli da je u napadu pobunjenika na vojni konvoj na jugu zemlje poginulo devet vojnika, a za sada nije poznato ko stoji iza tog napada u provinciji Abjan.

Najmanje dve osobe su poginule, dok je 15 povređeno prilikom eksplozije u vojnoj bazi u Sani koju je koristio bivši jemenski vojni general Ali Mohsen koji je prebegao na stranu opozicije.

Uzrok eksplozije za sada je nepoznat. Ipak, prema nezvaničnim podatcima do eksplozije je došlo greškom u rukovanju.

Mohsena vlasti, inače, optužuju da je isplanirao napad na predsedničku palatu u petak kada je povređen jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh.

Saleh, koji je na vlasti 33 godine, napustio je juče zemlju s većinom članova porodice i otišao u Saudijsku Arabiju, gde je operisan kako bi bili izvađeni šrapneli iz njegovih grudi.

Dok zvaničnici tvrde da Salehovo zdravlje nije ugoženo, njegova predsednička funkcija svakako jeste ugrožena posle četiri meseca građanskih protesta i sve većeg pritiska da napusti vlast.

Ocenjuje se da bi napuštanje zemlje u takvoj situaciji, čak i zbog lečenja, moglo da oteža Salehu da se održi na vlasti i da bude shvaćeno kao prvi korak ka predaji vlasti.

U raketnom napadu u petak pogođena je džamija u predsedničkoj palati tokom molitve, i tada je poginulo 11 čuvara, a pet zvaničnika je teško ranjeno i prebačeno u Saudijsku Arabiju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара