Slavi se prisajedinjenje da se ne priča o novcu

Izvor: Mondo, 25.Nov.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slavi se prisajedinjenje da se ne priča o novcu"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenili su danas da obeležavanje stote godišnjice priključenja Vojvodine Srbiji služi samo za to da se ne pita "gde su pare".

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Čitava priča o prisajedinjenju služi da se ne pita gde su pare. Danas nema Zakona o finansiranju Vojvodine, u Banatu nema pijaće vode, putevi su u rupama, vozovi 'jure' 25 kilometara na sat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << privredni giganti su uništeni, a gradovi i sela zapušteniji nego ikada. Vojvodinu godišnje napusti 20.000 ljudi. Za godinu dana nestane cela Senta", naveli su Čanak i Odžić u zajedničkom saopštenju.

Dodali su da nemaju problem sa 1918. godinom, već sa 2018, jer "centralizacija guši i siromaši Vojvodinu", i podsetili da su se, odmah po priključenju Vojvodine Srbiji, agresivnoj unitarističkoj politici Beograda već tada suprotstavili Vojvođani koji su se snažno zalagali za očuvanje identiteta pokrajine.

Vučić: Multikulturalnost je u srcu Srbije

"Vojvodina u sastav nove države ulazi kao jedan od njenih najbogatijih krajeva. Odmah posle Slovenije. U novoj državnoj zajednici Vojvodina je naglo siromašila. Vojvođani su plaćali 939 dinara poreza, a stanovnici Srbije 180 dinara. Sa druge strane, državne investicije su znatno više usmeravane ka Srbiji, nego prema Vojvodini. 15 puta više se investiralo u Srbiju", naveli su Čanak i Odžić.

Vučić: Nikad niko nije pokorio Srbiju, pa neće ni danas

Ocenili su da današnje vlasti potpuno zanemaruju važnost pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i period autonomije Vojvodine, u kojima je Vojvodina ostvarila snažan institucionalni i ekonomski razvoj, koji vlasti zaboravljaju.

Čanak i Odžić su poručili da će se "snažno i dosledno" boriti za ideju autonomije Vojvodine i dodali da će se "najoštrije suprotstaviti svima koji bi da je ukinu i ponize".

"Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj", dodali su oni.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čanak:Nama nije problem 1918, već 2018.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018

Mi nemamo problem sa 1918, već sa 2018, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i dodao da centralizacija guši i siromaši Vojvodinu..."Snažno i dosledno ćemo se boriti za ideju autonomije Vojvodine. Najoštrije ćemo se suprotstaviti svima koji bi da je ukinu i ponize",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.