Šlaufovima i pesmom ometana sednica o Beogradu na vodi

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šlaufovima i pesmom ometana sednica o Beogradu na vodi

BEOGRAD, 5. novembra 2014. (Beta) - Javnu sednicu o prostornom planu koji se odnosi na projekat "Beograd na vodi", u Gradskoj upravi Beograda, pokušalo je u sredu da prekine stotinak gradjana i aktivista incijative "Ne da(vi)mo Beograd", zahtevajući da se nacrt tog plana poništi i vrati u proceduru izrade.

Aktivisti te inicijative i gradjani koji se protive projektu "Beograd na vodi", neseći šlaufe, lopte na naduvavanje, pevajući pesmu "Beograde, Beograde" Djordja Marjanovića i >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << velikom bukom, ometali su održavanje sednice, izražavajući nezadovoljstvo načinom donošenja prostornog plana protivno propisima i bez ikakve "prave konsultacije sa gradjanima".

Oni zato zahtevaju ostavke direktora Republicke agencije za prostorno planiranje Dragana Dunčića i direktora Urbanističkog zavoda Beograda Nebojše Stefanovića.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", zahteva isto tako i da se "sramni nacrt prostornog plana područja posebne namene uredjenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save" za projekat "Beograd na vodi", u celini poništi i da se uredjenje tog dela grada vrati u zakonite procedure urbanističkog planiranja i bude proizvod iskrene rasprave celog društva.

"Suprotstavljamo se trošenju javnih finansija na privatne projekte koje gradu potencijalno donose jedino prostornu segregaciju i saobraćajni kolaps. Razvoj, funkcionisanje grada i njegov novi identitet ne mogu biti proizvod investitorskih želja vec iskljucivo potreba samog drustva", naveli su učesnici današnjeg protesta u Gradskoj upravi.

Oni su ocenili da je javna sednica samo "simulacija učešća gradjana i struke u tom procesu" i da služi jedino "zadovoljavanju forme".

Sednica nije potrebna ni planerima koji nevoljno precrtavaju "želje fantomskog investitora", ni gradjanima koji podnose primedbe koje će bez rasprave biti odbijene.

Sednici je prisustvovao i gradski arhitekta Milutin Folić, koji je odbio pozive gradjana da se uključi u raspravu o prostornom planu za projekat "Beograd na vodi".

Po odlasku gradjana, koje je na izlazu iz Gradske uprave legitimisala policija, sednica je nastavljena.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Šlaufima i pesmom ometali sednicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2014

Javnu sednicu o prostornom planu koji se odnosi na projekat "Beograd na vodi", u Gradskoj upravi Beograda, pokušalo je danas da prekine stotinak građana i aktivista incijative "Ne da(vi)mo Beograd", zahtevajući da se nacrt tog plana poništi i vrati u proceduru izrade...Aktivisti te inicijative i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.