Slabi resursi za nova ovlašćenja tužilaca

Izvor: RTS, 16.Okt.2013, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabi resursi za nova ovlašćenja tužilaca

Nove odredbe Zakonika o krivičnom postupku predviđaju šira ovlašćenja javnog tužioca, ali za sada nema operativnih kapaciteta da se sprovedu u delo, ukazao predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić ukazao je da je Zakonik o krivičnom postupku predvideo šira ovlašćenja javnog tužioca, ali ga nije snabdeo operativnim kapacitetima da ih sve sprovede u delo.

Ilić je na sturčnom skupu o odnosu javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužioca i policije, održanom u Kriminalističko policijskoj akademiji u Zemunu, ukazao na niz dilema u Zakoniku o krivičnom postupku.

"Odnos javnog tužioca i policije nije upotpunjen na način na koji se očekivalo imajući u vidu nova ovlašćenja javnog tužioca", ocenio je Ilić koji je i zamenik republičkog javnog tužioca.

Kao čudnu meru, Ilić je ocenio to što javni tužilac može da preuzme konkretne radnje od policije i one koje spadaju u ovlašćenja rezervisana samo za policiju.

Ilić je ukazao i da je novina to što javni tužilac može da zahteva pokretanje disciplinskog postupka ako neki policajac ne postupi po njegovom zahtevu, ali da prethodno mora da obavesti njegovog starešinu koji ima rok od 24 časa da odgovori na pritužbu, što je, kako je ocenio, izuzetno kratak rok.

Prema njegovim rečima, novi ZKP doneo je i mogućnost da javni tužilac može finansijski da kazni odgovorno lice ako ne dobije tražene informacije ili nije zadovoljan njihovim kvalitetom, ali nije dovoljno jasno ko sve spada u krug odgovornih lica.

Prvi put se propisuje ograničavanje kretanja svedocima ili očevicima na najduže osam sati, ali ne piše od kog trenutka, rekao je Ilić.

Skup, koji je organizovan u saradnji sa Fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju iz Bona, dokaz je da saradnja Srbije i Nemačke "svakim danom u svakom pogledu sve više napreduje", rekao je predstavnk Fondacije Štefan Purner.

Profesor Milan Škulić ukazao je na mogućnost da se neke norme proglase neustavnim i da to može biti rizik po sproveđenje postupaka. Škulić je ukazao da je ipak važno da se Zakon primenjuje, bez obzira na njegove manjkavosti.

Na skupu je ocenjeno da je prve dane od stupanja na snagu ZKP-a obeležilo njegovo tumačenje, a ne primena Zakona, što je posledica nejasnoće pojedinih normi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.