Slab odziv na izborima u Bugarskoj

Izvor: B92, 05.Okt.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab odziv na izborima u Bugarskoj

U Bugarskoj su otvorena birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, a do 11.00 je doziv bio svega 7,8 odsto, što je manje nego na prethodnom glasanju.

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev pozvao je sunarodnike da izadju na birališta "jer će ovi izbori odrediti budućnost Bugarske za mnoge (predstojeće) godine".

Bugarska, zemlja od 7,3 miliona stanovnika i gotovo sedam miliona s pravom glasa, najsiromašnija u EU, bori se s korupcijom i raširenim razočaranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladajućom elitom.

Prema istraživanjima javnog mnjenja predvidja se da će na izborima pobediti partija desnog centra GERB koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, ali najverovatnije neće imati apsolutnu većinu u parlamentu od 240 mesta.

Agencija AP ocenjuje da bi taj 55-godišnji bugarski političar mogao da se suoči sa problemima u pokušaju da formira koalicionu vladu.

Njegovi glavni rivali su socijalisti i partija turske manjine DPS.

Prethodna vlada predvodjena socijalistima podnela je ostavku u julu, nakon godinu dana na vlasti, koja je bila obeležena protestima, problemima zbog poplava i teškom krizom bankarskog sektora.

Bugarska pripada NATO i EU, ali mnogi njeni gradjani osećaju snažnu bliskost sa Rusijom, a velika zavisnost Sofije od ruskog gasa i nafte čini je ranjivom za političke pritiske Kremlja.

Slabom ekonomskom opravku sada preti i ruska zabrana uvoza hrane iz Evrope i velika kriza u četvrtoj po veličini bugarskoj banci.

Postoje bojazni da bi Bugarska mogla dodatno da bude ugrožena i ako se spor izmedju Zapada i Rusije zbog Ukrajine produži i tokom zime.

Zbog antimonopolističkih razloga, EU je izvršila pritisak na Bugarsku da se povuče iz projekta gasovoda Južni tok, što je dovelo do njegovog zaustavljanja. Projektom Južni tok predvidjeno je da gas iz Rusije, zaobilazeći Ukrajinu, dodje do Jugoistočne i Srednje Evrope.

Borisov je naveo da bi jedino nastavio izgradnju gasovoda ukoliko EU to odobri, čemu se oštro protive socijalisti, koji žele da se taj projekat sprovede po svaku cenu.

Mnogi Bugari podržavaju izgradnju Južnog toka, nadajući se novim radnim mestima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.