Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2016, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski odbor za obrazovanje usvojio predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo usvojio je danas u načelu izmene Zakona o visokom obrazovanju, koje predviđaju produženje roka studiranja od dve godine za stare studente.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Vesna Mandić navela je da predložene izmene i dopune treba da omoguće studentima koji su od 2006. do 2014. godine upisali prvu godinu studija da zadrže pravo studiranja na budžetu godinu dana po isteku redovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << trajanja studija.

Takođe, tim izmenama biće omogućeno studentima da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 ESPB bodova.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov kazala je da DS podržava izmene, ali da je to jedan "površan pristup" visokom obrazovanju.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Ljubinko Rakonjac kazao je da će SPS podržati izmene i dopune zakona, jer treba omogućiti mladim ljudima da završe studije.

Ljubiša Stojmirović iz Srpske napredne stranke rekao je da je ovo jedna od retkih izmena i dopuna oko koje će sve poslaničke grupe biti saglasne.

Podršku izmenama i dopunama najavio je poslanik pokreta Dosta je bilo Ratko Jankov, ali naveo da treba razmišljati o dugoročnijem rešenju, jer se o istoj toj stvari raspravljalo i prošle godine.

Visokoškolske ustanove imaju tri meseca od dana stupanja na snagu akona da usaglase svoje opšte akte sa izmenama Zakona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Poslanici o Savamali,Briselskom sporazumu,autoputu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2016, 08:33

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o izmenama sporazuma o zajmu koji Azaebejdžan daje Srbiji za izgradnju puta od Ljiga do Preljine, a rad nastavljaju sutra glasanjem. Sednica počinje u 11 sati, a poslanici će glasati i o autentičnom tumačenju člana Zakona o sticanju prava...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.