Skupština ponovo radi: Dačić novi predsednik, biraju se potpredsednici UŽIVO

Izvor: B92, 22.Okt.2020, 10:18

Skupština ponovo radi: Dačić novi predsednik, biraju se potpredsednici UŽIVO

Skupština Srbije nastavila je konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika srpskog parlamenta izabran Ivica Dačić.

Poslanici su najpre položili svečanu zakletvu, čemu je prethodilo imenovanje predsednika parlamentarnih odbora.

Za generalnog sektretara izabran je Veljko Odalović.

Izabrano je šest potpredsednika parlamenta.

Kao što je B92. net pisao, jedan od potpredsednika u novom sazivu Skupštine biće Muamer Zukorlić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Stranke slobode i pravde.

Pored Zukorlića, izabrani su Vladimir Orlić ( SNS), Stefan Krkobabić (PUPS), Radovana Tvrdišić (SPAS), Marija Jevđić (JS) i Elvira Kovač (SVM).

Kandidati za potpredsednika Skupštine su, nakon javnog glasanja, dobili po 224 glasa, osim Radomira Tvrdišića, koji je dobio 225.

U petak će od strane poslaničkih klubova Skupštini biti dostavljeni predlozi zakona o ministarstvima kako bi se održala sednica o formiranju Vlade.

U subotu će biti održana sednica na kojoj će se zakon usvojiti, pre nego što dođe do formiranja Vlade.

Sednica je počela povredom Poslovnika, koju je reklamirao Enis Imamović (SDA Sandžaka) negodujući zato što je između dve sednice prošlo 80 dana

Imamović je rekao da ovaj saziv ruši dostojanstvo parlamenta građana i dodao da je od parlamentarnih izbora prošlo 123 dana, te da je za to vreme moglo mnogo toga da se uradi.

Milićević je nakon toga počeo sa obrazloženjem predloga da predsednik parlamenta bude Ivica Dačić.

"Ivica Dačić ima veliko političko, parlamentarno i državotvorno iskustvo i spreman je da sve što ume i zna stavi u službu građana i države", rekao je narodni poslanik SPS Ðorđe Milićević.

Milićević je na sednici Narodne skupštine, na kojoj će Dačić biti izglasan za predsednika parlamenta, kazao da je prvi put u novijoj istoriji na politickoj sceni Srbije kandidat za predsednika Skupštine lider jedne stranke, koja je na sceni punih 30 godina i koja je relevantan politički činiliac.

On je kazao da su ogromno političko i državničko iskustvo, toletantnost, komunikativnost garant da će novu dužnost uspešno obavljati u korist građana i interesa Srbije.

Poslanik Šaip Kamberi, predstavnik poslaničkog kluba "Ujedinjena dolina-SDA" glasao je protiv postavljanja Ivice Dačića na poziciju predsednika Skupštine, i izneo niz optužbi na račun predsednika SPS.

On je sa skupštinske klupe tvrdio da je Dačić negirao albanske žrtve, kao i da ne želi da glasa za politiku prošlosti.

Nakon toga se javio i Dačić, koji je podsetio na svoje ranije odnose sa Kamberijem.

"Što se tiče Kamberija on je meni rekao da sam nepoželjan za dolazak u Bujanovac kada je ubijen policajac, dok sam bio ministar unutrašnjih poslova. Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravaka", izjavio je Dačić.

Sa druge strane, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara glasaće za Dačića i predložene potpredsedničke kandidate, izjavio je Balint Pastor.

“Ko bi rek'o čuda da se dese, da Miljacka mostove odnose…”, tako je počelo obrazloženje Pastora u parlamentu, dodajući da je retko ko pomislio da će se o Dačiću raspravljati kao o predsedniku parlamenta.

On je objasnio da ne govori u negativnom kontekstu i poručio je Dačiću da može da računa na SVM.

“Prvi put će se posle 1990. godine dogoditi da će na čelu skupštine biti neko ko je predsednik stranke”, rekao je on.

U međuvremenu, Ivica Dačić je otišao iz Skupštine u Vladu da podnese ostavku na mesto ministra spoljnih poslova i preda resor premijerki Ani Brnabić. On će se nakon podnošenja ostavke vratiti u parlament da bi preuzeo funkciju nakon glasanja.

Samostalni narodni poslanik Vladan Glišić neće glasati za izbor Ivice Dačića za predsednika Narodne skupštine, jer smatra da je lider SPS potrebniji na mestu ministra spoljnih poslova nego na, kako kaže, protokolarnoj funkciji predsednika parlamenta.

''Čoveka koji je postigao 18 otpriznavanja nezavisnosti Kosova povlačimo na jednu protokolarnu funkciji'', rekao je Glišić koji je bio na listi SPAS Aleksandra Šapića, a u međuvremenu je napustio tu poslaničku grupu.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića očekuje od budućeg predsednika Narodne skupštine korektan i kontruktivan odnos prema svim poslanicima, a posebno prema političkim predstavnicima manjinskih zajednica, poručila je danas poslanica SPP Misala Pramenković.

"Očekujemo od Dačića da bude prvi među jednakima i da pokaže pravu demokratiju i parlamentarizam u svom radu", rekla je Pramenković.

Poslanici su pristupili usmenom izjašnjavanju o izboru doskorašnjeg šefa diplomatije Ivice Dačića na mesto predsednika skupštine. Od 226 prisutnih poslanika, za je glasalo 225, a protiv jedan. Nije bilo uzdržanih.

"Želim da se zahvalim svima koji su glasali za moj izbor na visoku dužnost. Želim da kažem onima koji nisu glasali ili su bili protiv jeste da je ovo skupština svih građana i da je jedino što tražim tolerancija. Samo ujedinjena Srbija može da odgovori na izazove koji nas čekaju", poručio je Dačić.

Poslanici su većinom glasova doneli odluku da u novom sazivu skupštine bude šest potpredsednika. Takođe, većinom glasova je odlučeno da se izbor potpredsednika obavim javnim glasanjem - prozivkom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.